Verwacht

Raphael – the Lord of the Arts is de eerste filmbewerking van het leven en werk van één der beroemdste kunstenaars ter wereld – Raphael Sanzio.

Dit in warme kleuren gefilmde en door een lome soundtrack ondersteunde document, waarin Peters eliminatiesessies en Matthews bezoeken aan een lokale hondenkennel de rode draad vormen, is een ode aan het Amerikaanse gezinsleven, aan gekte en vriendschap.

De tieners die hen omringen zijn kinderen uit alle lagen van de bevolking. In voice-over horen we ze praten over hun problematische levens. Maar de fenomenale, dromerige beelden van deze bijna sprookjesachtige film zijn geheel gewijd aan het subtiele spel tussen de honden, die zich vermaken met een bal, een stok, een steen en met elkaar.

De idealistische traumatherapeut Poh Lin bezoekt daar het zwaarbewaakte Australische detentiecentrum voor illegale immigranten, die er vaak jarenlang zonder enig perspectief worden vastgehouden. De kalme registraties van de gesprekken die Poh Lin met hen heeft vormen samen met andere observaties op het tropische eiland een intuïtief gecomponeerd, metaforisch mozaïek.

Ruim veertig jaar geleden besloot Bas Jan Ader de stoute schoenen aan te trekken. Met een piepklein zeilbootje verliet hij de Amerikaanse kust om naar Engeland te varen. Negen maanden later werd dat bootje dobberend op zee teruggevonden. Zonder Bas Jan.

Een heerlijk komisch IJslands drama van de regisseur van Of Horses and Men. Terwijl Halla als milieuactiviste in haar eentje oorlog voert tegen de lokale aluminiumindustrie, krijgt ze plotseling het nieuws moeder te worden.

Lady Bird is een intiem en mooi coming-of-age drama over de 17 jarige Christine ‘Lady Bird’ McPherson. Het rebelse meisje zet zich af tegen haar eigenzinnige moeder en droomt er van om te gaan studeren in New York.

Lady Bird is een intiem en mooi coming-of-age drama over de 17 jarige Christine ‘Lady Bird’ McPherson. Het rebelse meisje zet zich af tegen haar eigenzinnige moeder en droomt er van om te gaan studeren in New York.

The Best of IDFA on Tour is een dagprogramma met prijswinnaars en festivalfavorieten van IDFA 2019 dat langs filmtheaters door Nederland reist. De titels zijn ‘Collective’, ‘Foreplay’, ‘In a Whisper’ en ‘Sunless Shadows’.

Een oogstrelende film dankzij de spetterende Technicolor-kleuren en de schitterend gechoreografeerde en uitgevoerde dansscènes.

De elfjarige Billy Elliot (Jamie Bell) is de zoon van een mijnwerker en woont samen met zijn vader, broer en oma in een achterstandwijk in het noorden van Engeland. Zijn liefde voor muziek en dans wordt aangewakkerd en het duurt niet lang of hij is de eerste en enige jongen die zich bij het balletgroepje aansluit.

Een horror deluxe van Darren Aronofsky (The Wrestler, Requiem for a Dream). Met een indrukwekkende rol van Natalie Portman als breekbare ballerina op ramkoers richting waanzin.

Veel gelauwerde debuutfilm over het leven van de 15-jarige Lara, wier grootste droom is om carrière te maken als ballerina. Om die droom waar te maken, is veel discipline nodig, maar de uitdaging wordt nog groter doordat Lara geboren is in het lichaam van een jongen.

‘The White Crow’, geregisseerd door acteur Ralph Fiennes, vertelt het waargebeurde verhaal van Rudolf Noerejev, een unieke danser die de wereld van ballet voorgoed veranderde.

Twee uur lang genieten van de meest bijzondere beelden van Leeuwarden uit de filmarchieven van het Fries Film Archief en het Historisch Centrum Leeuwarden. Deze productie kwam in 2018 uit op DVD, maar een vertoning op het grote doek brengt de beleving en het kijkplezier gegarandeerd naar een hoger plan.

Deze film over euthanasie is een ode aan een levensgenieter die tot het einde voor zijn leven blijft vechten, tot zijn laatste besluit valt.

Godard volgt elk pijnlijk detail van een tragische liefde in ontbinding tussen een filmscenarist (Michel Piccoli) en zijn vrouw (Brigitte Bardot), die steeds meer minachting voor hem voelt.

‘Vivre sa vie’ is een van Godards meest dynamische films. Dit tragische vrouwenportret van winkelmeisje Nana (Anna Karina) zit vol energie. Haar neerwaartse spiraal volgen we in een reeks afzonderlijke tableaus vol dagdromen en dans.

Een televisieproducent (Belmondo) ontvlucht samen met een oude vlam (Anna Karina) het burgermansbestaan in Parijs en verzeilt in Zuid-Frankrijk in een warnet van intriges en moord.

De winnaar van de ‘F’ van Fryslân in het FilmABC is de compilatiefilm ‘Een eeuw Leeuwarden op beeld’. Het Fries Film Archief heeft de oude beelden van Leeuwarden bij elkaar gezocht en gedigitaliseerd.

Godard volgt elk pijnlijk detail van een tragische liefde in ontbinding tussen een filmscenarist (Michel Piccoli) en zijn vrouw (Brigitte Bardot), die steeds meer minachting voor hem voelt.

Mooi verhaal over drie mannen-op-leeftijd, die met hun band Les Ours (de beren) een tournee door de Verenigde Staten willen maken. Er komt op een lullige manier een kink in de kabel, want zanger Jipé bezwijkt op de terugweg van een optreden.

In Drama Girl krijgt een jonge vrouw de kans om de hoofdrol te spelen in een film die haar eigen levensverhaal weerspiegelt. Waar eindigt de realiteit, en waar begint het verhaal?

Belgisch drama over de liefde tussen Jeanne en een kermisattractie genaamd Jumbo.

Een korte mix met twee films. Een muziekfilm in de vorm van een drieluik over de betekenis van individualiteit door filmmaker Jonathan Sipkema en muzikant Bente Hout en een liefdesbrief aan de grond van Kening.

Een mooie en uiteenlopende selectie amateurfilms van makers met verschillende achtergronden: jong, oud, beginnend en semi-professioneel.Van quarantaine-films tot documentaires en experimentele muziekkortjes.

Een bijzondere mix van vijf korte documentaires en één documentaire-achtige fictiefilm. Met verhalen over identiteit en samenlevingen. Alle films gaan over mensen die een verhaal over zichzelf of hun omgeving te vertellen hebben. We reizen van een boksschool in Leeuwarden naar een verborgen reisbureau in Tunesië en van Pieterburen naar Teheran.

Een diverse verzameling van korte fictiefilms. Met deze acht totaal verschillende films word je als kijker evenveel emotioneel geraakt als dat je hebt gelachen. Met bizarre komedies over nieuwe liefdes, vreemde verhalen over de afsluitdijk, mooie vertellingen over onzekere vriendschappen en relaties, een film waarin een wasbeer zijn stad wil redden, een jongen die een meisje niet kan redden en een cowboy die de wereld al gered heeft…

Wat staat een jonge soldaat in opleiding te wachten als een missie geen training meer is maar werkelijkheid?

Hoe een klein dorp groot kan zijn…

Fascinerend overlevingsverhaal van de Schotse tiener Gemma, een aanstaande moeder op de rand van de volwassenheid, wonend in een verbleekte staalstad te midden van drank, geweld en misdaad. Een plek ‘where you either get knocked up or locked up’, oftewel zwanger raakt of de gevangenis in gaat.

Het boeiende verhaal van het grootste gerechtelijke schandaal ooit in Zweden, over een man die alles heeft opgeofferd in zijn zoektocht naar de waarheid. En was dat het waard?

Na een heftig ongeluk belanden Fares en Meriem in een race tegen de klok vol tegenstrijdige emoties en moeilijke keuzes en om hun 11-jarige zoon te redden in dit meeslepende familiedrama uit Tunesië.

Als de avontuurlijke en moedige 10-jarige Gerda en haar broer Otto twee ondergedoken Joodse kinderen ontdekken in hun kelder, zetten ze het verzetswerk van hun gearresteerde ouders voort en helpen Sarah en Daniël te vluchten voor de nazi’s, over de grens van bezet Noorwegen naar het neutrale Zweden.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De grootste filmster van Scandinavië, Sonja Wigert (een soort Mata Hari van de Scandinavische landen), riskeert haar leven en haar liefde in de meest uitdagende rol ooit: dubbel agent in de Tweede Wereldoorlog.

Als Hanna’s vader, de plaatselijke priester met de grote baard, onthult dat hij Marianne wil zijn, stort Hanna’s wereld in. Maar voor vader Marianne is er nu geen weg meer terug; ze moet zijn wie ze werkelijk is.

Eerlijk en gevoelig Noors drama waarin Stellan Skarsgård en Andrea Bræin Hovig de hoofdrollen spelen als stel dat te horen krijgt dat zij nog maar 3 maanden te leven heeft vanwege een hersentumor. Wat gebeurt er met de liefde en hoe vertellen ze het de familie?

Hartverwarmend komisch drama waarin Chinese chef-kok Cheng met zijn jonge zoon naar een afgelegen dorpje in Finland reist op zoek naar een oude vriend. De lokale café-eigenaar Sirkka biedt hem onderdak en het duurt niet lang voordat hij haar keuken runt en zicht ontwikkelt tot een gevierd lid van de gemeenschap, totdat zijn visum bijna verloopt…

In de docudrama Dat Vergeet je Nooit! vertellen ooggetuigen uit de voormalig gemeente Baflo (Noord-Groningen) over hun belevenissen in de oorlog.

Het spannende en waargebeurde ontvoeringsverhaal van de jonge Deense fotograaf Daniel Rye, die in 2013 door ISIS in Syrië werd gevangen en 398 dagen werd gegijzeld. Openingsfilm van het Noordelijk Film Programma.

Iedereen die ooit betoverd is geweest door de humor en meesterlijke tableaux vivants van Roy Andersson, weet wat hij kan verwachten: een caleidoscoop van kwetsbare, komische karakters en een melancholische ode aan wat oneindig menselijk is.

Een moderne variant op de klassieke Griekse tragedie, waarin tienermeisje Antigone gevangen zit tussen haar eigen morele codes en het rechtssysteem, wanneer een tragedie haar immigrantenfamilie treft. Gepresenteerd i.s.m. Internationaal Filmfestival Assen.

Prijswinnend natuurfilmer Jan Haft onthult de betoverende rijkdom die verborgen ligt in het donkere water van de Noorse fjorden. Een intiem portret van een unieke wildernis, met de kleinste lichtgevende zeediertjes tot aan jagende orka’s en bultruggen.

Big Lebowski-legende Jeff Bridges vertelt in deze indringende en oogverblindende documentaire over de mens en haar huidige grote ecologische uitdagingen. Hij gaat in gesprek met prominente wetenschappers, auteurs en filosofen over fascinerende onderwerpen als evolutie, klimaatveranderingen, duistere ecologie en wat sommigen het einde van de natuur noemen.

Lene Marie Fossen, een fotograaf van wereldklasse, lijdt al sinds haar tiende aan anorexia. Met de bedoeling de schaamte rond anorexia bloot te leggen en haar ziekte onder ogen te zien, is haar kunst naakt en eerlijk.

Bijzondere Noorse muziekdocumentaire over de excentrieke Aurora die op 16-jarige leeftijd begint aan het leven als popster. Rond haar twintigste begint ze zich af te vragen of dit is wat ze echt wil.

In deze aangrijpende psychologische thriller spoort een jonge geadopteerde vrouw haar biologische moeder op om vervolgens geconfronteerd te worden met onthullingen die haar de donkere wereld van haar vader inzuigen.

Een avontuurlijke en activistische zeereis met acteur Javier en zijn broer Carlos Bardem naar Antarctica – de enige plek op aarde die nog grotendeels onaangetast is door mensen.

Shade Grown Coffee is een documentaire voor zowel koffieliefhebbers als natuurliefhebbers. Het doel is om de kijkers meer inzicht te geven in hun rol als consument en de waardering voor hun volgende kop koffie.

Eind 2018 haalt Hans Jouta de opdracht binnen om een standbeeld van Johan Cruijff te maken. Het moet zijn meesterstuk worden. Maar grote twijfel maakt van een lang gekoesterde wens een ondraaglijke last.

Een zeer persoonlijke en intieme film over de Zweedse activist Greta Thunberg, waarin de regisseur haar met instemming van haar ouders van zeer nabij volgt tijdens ontmoetingen met wereldleiders, protestbijeenkomsten en thuis bij haar familie.

Hoe het leven een onverwachte wending kan nemen… een autobiografisch komisch drama vol popmuziek over Uje Brandelius, een Zweedse muzikant, radio-DJ en familieman die plotseling geconfronteerd wordt met de diagnose van de ziekte van Parkinson.

Zwarte komedie uit Finland waarin het jonge lesbische stel Mervi en Kata naar het platteland reist om uit de kast te komen bij de ouders van Mervi. Onverwacht belanden ze midden in een complete sociale chaos, een gemeenschap van gangbangers, biseksuele predikanten, activisten, racisten, vluchtelingen, alcoholisten en drugsverslaafden. En ook nog, een groep neonazi’s!

Waargebeurd Lets drama over Markuss, een jongen die bij zijn oma moet wonen op het platteland. Als hij een buurmeisje een wreed lesje leert, haalt hij zich de haat van het dorp op de hals, maar vindt ook een ontsnapping in de kunst en laat een speling van het lot zijn toekomst bepalen.

De Letse slager Oleg valt ten prooi aan ernstige uitbuiting door de migrantenarbeidersmaffia in Brussel in deze scherpe en verrassend rauwe sociale thriller van regisseur Juris Kursietis.

De mensen van een kleine Fins-sprekende gemeenschap in Zweden ploeteren dapper door met hun bezigheden onder de genadeloze, nooit ondergaande zon. Van lichte ongemakken tot een existentiële crisis. Maar het is moeilijk om je slecht te blijven voelen op de helderste dag van het jaar …

Een prachtige filmische biografie over het verhaal achter de organische architectuur van de Finse architect Alvar en zijn vrouw Aino Aalto en hoe deze voortkwam uit een grote sociale betrokkenheid.

Tragikomisch verhaal over een vogelwachter (Freek de Jonge) die resoluut ten strijde trekt wanneer zijn post op een afgelegen eiland plotseling wordt opgeheven.

Geïnspireerd op ware gebeurtenissen, creëert de Deense ambassadeur in Amerika een rebels plan om Hitler te verslaan en de Deense bevolking hun vrijheid terug te geven door zijn eigen nalatenschap, zijn familie en het vertrouwen van zijn land op het spel te zetten.

Filmregisseur Elina kocht toevallig een huis met alle bezittingen van Sirkka-Liisa, een oude dame die alleen was overleden. Bang om Sirkka-Liisa’s leven uit te wissen, besluit ze er volop in te duiken en begint ze te onderzoeken wie deze mysterieuze vrouw was.

Kris, die sinds haar tienerjaren bij haar inmiddels gehandicapte oom woont, begint haar huidige routineuze leven op de boerderij te overdenken. Als de liefde op haar pad komt, komt ze voor een moeilijke, levensveranderende keuze te staan.

Op een ochtend vertelt Hampus tegen zijn vriend Adrian dat hij het uit wil maken. Adrian is ontsteld. Hoe moet hij nu verder zonder de liefde van zijn leven, of is er een manier om hem terug te krijgen?

Daniel, een bioloog die de verdwijning van vissen bestudeert, is geobsedeerd door het vaderschap. In zijn zoektocht naar een vrouw die de moeder van zijn kinderen zou kunnen zijn, komt hij een vreemde vis tegen en ontdekt hij waar het hem echt aan ontbreekt: liefde.

Into The Darkness is een epische familiesaga die zich afspeelt tegen de achtergrond van de meest dramatische en beproevende periode in de geschiedenis. Denemarken, 1940. De Tweede Wereldoorlog woedt in heel Europa. Wat doe je als het kwaad op je deur klopt?

Mariana (15) woont in een multiculturele buitenwijk van Oslo. In deze komische Noorse coming-of-age film transformeert zij van een typische onverantwoordelijke tiener, die krankzinnig verliefd is, tot een sterke jonge vrouw, die moet omgaan de afwezigheid van haar broer in het leger en voor zichzelf en anderen opkomt.

Komisch Fins drama waarin de 75-jarige Inkeri op de vlucht slaat met haar twee zussen nadat ze haar man met een pan op zijn kop heeft geslagen. Een avontuurlijke roadtrip volgt waarna ze moet kiezen voor haar geluk of conventies.

De 15-jarige Lyz wordt opgeleid tot toekomstig Olympisch skikampioen maar wordt door haar coach fysiek en emotioneel zwaar onder druk gezet waarbij hij meerdere keren een verboden lijn overschrijdt.

Frank Fogle, een weduwnaar, begint met tegenzin aan een roadtrip om de laatste wens van zijn vrouw te eren, haar as te verspreiden in een afgelegen meer in haar geboorteland Ierland, en zijn belofte om zijn vervreemde zoon mee te nemen op de reis.

Maddy is het eerste professionele model met het syndroom van Down. De jonge vrouw daagt de normen van schoonheid uit terwijl ze overal ter wereld barrières doorbreekt voor mensen met een handicap. Is Maddy gewoon de nieuwste trend in de mode-industrie, of kan ze echt een verandering teweegbrengen?

Wanneer een once-in-a-lifetime concertkans door haar moeder wordt verkeken, stopt tienerzangeres Monika voor niets meer om haar droom na te jagen.

Vier vrouwelijke collega’s werken samen bij een kleine organisatie in Kopenhagen die gespecialiseerd is in genocide. Wanneer twee van hen doodsbedreigingen krijgen en een pesterijtje op kantoor escaleert, beginnen hun vermoedens zich tegen elkaar te keren in deze intense Deense psychologische thriller.

De Ierse tiener Matthew en zijn vrienden zijn klaar met school en starten hun zomer vol drank, drugs en schokkende overtredingen. Maar als ze een klein meisje aangereden zien worden, beginnen ze langzaam anders aan te kijken tegen hun vriendschappen en de keuzes die ze maken.

Een Finse coming-of-age film over een religieus zomerkamp op een eilandje van Helsinki, door de ogen van verschillende jongeren die worden verscheurd tussen ideologie, onafhankelijkheid en verliefdheid.

In een vierluik worden acht denkers gevraagd een essay te schrijven waarin ze hun ideeën voor het post-corona tijdperk beschrijven en praten daar over door. In deze aflevering komen zangeres Nynke Laverman en civiel ingenieur Govert Geldof aan het woord.

Sipke Jan Bousema voert maandenlang een politieke en persoonlijke strijd om Fryslân – als laatste in Nederland – regenboogprovincie te laten worden.

Waarom kent het SKS skûtsjesilen nog steeds geen vrouwelijke schippers, terwijl vroeger, toen het skûtsje nog een vrachtschip was, de vrouw net zo vaak aan het roer stond als haar man?

Water Wieg Me is een muzikale ode aan de droefenis. De Kift-frontman Ferry Heijne vaart uit en ontmoet mensen die hun verhaal met hem willen delen.

Béla Tarrs zevenenhalf uur durende magnum opus is een symfonie in zwartwitbeelden, een meesterproef van beeldend vertellen. Sátántangó volgt de bewoners van een Hongaars dorpje na de val van het communisme.

‘Le Meilleur Reste à Venir’ is een grappige, tedere en ontroerende ode aan vriendschap en het leven.

‘The Human Voice’ is een korte film van Pedro Almodóvar, gebaseerd op het beroemde toneelstuk ‘La voix humaine’. Tilda Swinton is de ideale vertolker van het personage dat hem al decennia inspireert: een verlaten en ontredderde vrouw.

The Truffle Hunters is een fascinerende documentaire over de zeldzame witte Alba truffel en een zinvol leven, geregisseerd door Michael Dweck & Gregory Kershaw.

Phil Grabsky volgt gedurende vier jaren, concertpianist Leif Ove Andsnes terwijl hij de wereld rondreist met het Mahler Chamber Orchestra in een poging een van de grootste sets ooit voor piano geschreven te begrijpen en te interpreteren: de vijf pianoconcerten van Beethoven.

De speciale voorpremière van ‘100UP’ is een documentaire over gelukkige mensen met een aanstekelijke levenslust van 100 jaar of ouder. Is passie voor het leven het recept voor een lange levensduur?

Onverminderd actuele klassieker van Mathieu Kassovitz toont een dag uit het leven van drie vrienden uit de Parijse banlieues. Voor het eerst zien en voelen buitenstaanders de realiteit van het leven in een achtergestelde buitenwijk.

In het drama ‘Nomadland’ speelt Oscar-winnares Frances McDormand een vrouw die door de kredietcrisis alles is kwijtgeraakt. Ze laat de bewoonde wereld achter zich en maakt een trip door het westen van Amerika, waar ze voortaan door het leven gaat als een moderne nomade.

Deze weergaloze concertfilm van Oscarwinnaar Spike Lee is actueel, indrukwekkend, ontroerend en hoopgevend – en bovenal een waardig antwoord op ‘Stop Making Sense’. Byrne en zijn 15-man-band spelen met precies die bezieling die de wereld nu nodig heeft.

De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid.

Alessandro en Arturo staan op het punt na 15 jaar hun relatie te stoppen, maar dan krijgen ze tijdelijk de verantwoordelijkheid voor de twee kinderen van een zieke vriendin wat hun leven compleet op de kop zet.

De film vertelt vier onafhankelijke verhalen over mannen die opgesloten zitten in een autoritair regime. Samen zetten deze verhalen de kijker aan het denken over zaken als morele kracht, individuele vrijheid en het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen daden.

Lily (Susan Sarandon) is terminaal ziek. Na haar opties te hebben overwogen, besluit zij haar leven te willen beëindigen. Ze vraagt haar familie om nog eenmaal bijeen te komen voor haar afscheid. Maar al snel komt een onopgelost conflict tussen haar dochters bovendrijven…

Een 46-jarige vader en echtgenoot worstelt met zijn homoseksuele gevoelens en na een ontmoeting met een jonge mannelijke prostituee verandert zijn hele leven.

The Best of IDFA on tour is: vier prijswinnende films die door de jury’s van IDFA 2020 zijn bekroond om hun uitmuntendheid, omdat ze urgente verhalen vertellen of omdat ze je op een bijzondere manier raken zijn deze middag te zien. Inclusief pauzes.

Regisseur Firouzeh Khosrovani is de dochter van een seculiere vader en een strenggelovige moeder, die onder één dak naast elkaar leefden in Teheran. De Islamitische Revolutie vond plaats in hun huiskamer en raakte elk aspect van het gezinsleven.

Fascinerend interview met de Russische oud-president Gorbatsjov, een van de invloedrijkste personen uit de afgelopen eeuw, wiens bewind het einde van de Sovjet-Unie inluidde. In een intieme toonzetting geeft hij zijn blik op Rusland toen en nu.

Uitvaartmanager Anita moet ervoor zorgen dat de vele culturen in de Bijlmer allemaal hun plaats vinden in een nieuw op te richten rouwcentrum. Maar hoe meer ze leert, hoe meer ze twijfelt aan haar missie.

Op zijn twaalfde werd Geovanny bendelid en moordenaar. In de gevangenis sloot hij zich aan bij een evangelische kerk die Gods vergiffenis over hem uitstortte. Maar er is een zonde die de bende noch de kerk hem kunnen vergeven: Geovanny is gay.