Verwacht

Raphael – the Lord of the Arts is de eerste filmbewerking van het leven en werk van één der beroemdste kunstenaars ter wereld – Raphael Sanzio.

Dit in warme kleuren gefilmde en door een lome soundtrack ondersteunde document, waarin Peters eliminatiesessies en Matthews bezoeken aan een lokale hondenkennel de rode draad vormen, is een ode aan het Amerikaanse gezinsleven, aan gekte en vriendschap.

De tieners die hen omringen zijn kinderen uit alle lagen van de bevolking. In voice-over horen we ze praten over hun problematische levens. Maar de fenomenale, dromerige beelden van deze bijna sprookjesachtige film zijn geheel gewijd aan het subtiele spel tussen de honden, die zich vermaken met een bal, een stok, een steen en met elkaar.

De idealistische traumatherapeut Poh Lin bezoekt daar het zwaarbewaakte Australische detentiecentrum voor illegale immigranten, die er vaak jarenlang zonder enig perspectief worden vastgehouden. De kalme registraties van de gesprekken die Poh Lin met hen heeft vormen samen met andere observaties op het tropische eiland een intuïtief gecomponeerd, metaforisch mozaïek.

Ruim veertig jaar geleden besloot Bas Jan Ader de stoute schoenen aan te trekken. Met een piepklein zeilbootje verliet hij de Amerikaanse kust om naar Engeland te varen. Negen maanden later werd dat bootje dobberend op zee teruggevonden. Zonder Bas Jan.

Een heerlijk komisch IJslands drama van de regisseur van Of Horses and Men. Terwijl Halla als milieuactiviste in haar eentje oorlog voert tegen de lokale aluminiumindustrie, krijgt ze plotseling het nieuws moeder te worden.

Deze licht-absurdistische documentaire laat op buitengewone wijze zien hoe vriendschap en zelfdestructie hand in hand kunnen gaan. Schuif aan bij de keukentafel bij de dorstige vrienden Marcel en Bob.

Ray Milland speelt de rol van zijn leven als Don Birnam, een schrijver uit New York die worstelt met een jarenlang alcoholisme en writer’s block.

Joaquin Phoenix speelt in deze biopic de Amerikaanse cartoonist John Callahan (1951-2010) die inzoomt op diens worsteling met alcoholisme en het auto-ongeluk waardoor hij in een rolstoel belandde

Met dit komische sprookje over vier Britse jongeren die via een whisky destilleerderij ontsnappen aan armoede laat Ken Loach (‘Sorry we missed you’, ‘I, Daniel Blake’) eigenlijk zien hoe treurig het gesteld is met Groot-Brittannië.

In ‘Retour en Bourgogne’ schetst regisseur Cédric Klapisch een liefdevol portret van twee broers en hun zus die met passie de wijngaard van de familie beheren, maar ondertussen hun eigen weg moeten vinden.