Verwacht

Raphael – the Lord of the Arts is de eerste filmbewerking van het leven en werk van één der beroemdste kunstenaars ter wereld – Raphael Sanzio.

Dit in warme kleuren gefilmde en door een lome soundtrack ondersteunde document, waarin Peters eliminatiesessies en Matthews bezoeken aan een lokale hondenkennel de rode draad vormen, is een ode aan het Amerikaanse gezinsleven, aan gekte en vriendschap.

De tieners die hen omringen zijn kinderen uit alle lagen van de bevolking. In voice-over horen we ze praten over hun problematische levens. Maar de fenomenale, dromerige beelden van deze bijna sprookjesachtige film zijn geheel gewijd aan het subtiele spel tussen de honden, die zich vermaken met een bal, een stok, een steen en met elkaar.

De idealistische traumatherapeut Poh Lin bezoekt daar het zwaarbewaakte Australische detentiecentrum voor illegale immigranten, die er vaak jarenlang zonder enig perspectief worden vastgehouden. De kalme registraties van de gesprekken die Poh Lin met hen heeft vormen samen met andere observaties op het tropische eiland een intuïtief gecomponeerd, metaforisch mozaïek.

Ruim veertig jaar geleden besloot Bas Jan Ader de stoute schoenen aan te trekken. Met een piepklein zeilbootje verliet hij de Amerikaanse kust om naar Engeland te varen. Negen maanden later werd dat bootje dobberend op zee teruggevonden. Zonder Bas Jan.

Een heerlijk komisch IJslands drama van de regisseur van Of Horses and Men. Terwijl Halla als milieuactiviste in haar eentje oorlog voert tegen de lokale aluminiumindustrie, krijgt ze plotseling het nieuws moeder te worden.

Lady Bird is een intiem en mooi coming-of-age drama over de 17 jarige Christine ‘Lady Bird’ McPherson. Het rebelse meisje zet zich af tegen haar eigenzinnige moeder en droomt er van om te gaan studeren in New York.

Lady Bird is een intiem en mooi coming-of-age drama over de 17 jarige Christine ‘Lady Bird’ McPherson. Het rebelse meisje zet zich af tegen haar eigenzinnige moeder en droomt er van om te gaan studeren in New York.

The Best of IDFA on Tour is een dagprogramma met prijswinnaars en festivalfavorieten van IDFA 2019 dat langs filmtheaters door Nederland reist. De titels zijn ‘Collective’, ‘Foreplay’, ‘In a Whisper’ en ‘Sunless Shadows’.

Een oogstrelende film dankzij de spetterende Technicolor-kleuren en de schitterend gechoreografeerde en uitgevoerde dansscènes.

De elfjarige Billy Elliot (Jamie Bell) is de zoon van een mijnwerker en woont samen met zijn vader, broer en oma in een achterstandwijk in het noorden van Engeland. Zijn liefde voor muziek en dans wordt aangewakkerd en het duurt niet lang of hij is de eerste en enige jongen die zich bij het balletgroepje aansluit.

Een horror deluxe van Darren Aronofsky (The Wrestler, Requiem for a Dream). Met een indrukwekkende rol van Natalie Portman als breekbare ballerina op ramkoers richting waanzin.

Veel gelauwerde debuutfilm over het leven van de 15-jarige Lara, wier grootste droom is om carrière te maken als ballerina. Om die droom waar te maken, is veel discipline nodig, maar de uitdaging wordt nog groter doordat Lara geboren is in het lichaam van een jongen.

‘The White Crow’, geregisseerd door acteur Ralph Fiennes, vertelt het waargebeurde verhaal van Rudolf Noerejev, een unieke danser die de wereld van ballet voorgoed veranderde.

Twee uur lang genieten van de meest bijzondere beelden van Leeuwarden uit de filmarchieven van het Fries Film Archief en het Historisch Centrum Leeuwarden. Deze productie kwam in 2018 uit op DVD, maar een vertoning op het grote doek brengt de beleving en het kijkplezier gegarandeerd naar een hoger plan.

Deze film over euthanasie is een ode aan een levensgenieter die tot het einde voor zijn leven blijft vechten, tot zijn laatste besluit valt.

Godard volgt elk pijnlijk detail van een tragische liefde in ontbinding tussen een filmscenarist (Michel Piccoli) en zijn vrouw (Brigitte Bardot), die steeds meer minachting voor hem voelt.

‘Vivre sa vie’ is een van Godards meest dynamische films. Dit tragische vrouwenportret van winkelmeisje Nana (Anna Karina) zit vol energie. Haar neerwaartse spiraal volgen we in een reeks afzonderlijke tableaus vol dagdromen en dans.

Een televisieproducent (Belmondo) ontvlucht samen met een oude vlam (Anna Karina) het burgermansbestaan in Parijs en verzeilt in Zuid-Frankrijk in een warnet van intriges en moord.

De winnaar van de ‘F’ van Fryslân in het FilmABC is de compilatiefilm ‘Een eeuw Leeuwarden op beeld’. Het Fries Film Archief heeft de oude beelden van Leeuwarden bij elkaar gezocht en gedigitaliseerd.

Godard volgt elk pijnlijk detail van een tragische liefde in ontbinding tussen een filmscenarist (Michel Piccoli) en zijn vrouw (Brigitte Bardot), die steeds meer minachting voor hem voelt.

In Drama Girl krijgt een jonge vrouw de kans om de hoofdrol te spelen in een film die haar eigen levensverhaal weerspiegelt. Waar eindigt de realiteit, en waar begint het verhaal?

Belgisch drama over de liefde tussen Jeanne en een kermisattractie genaamd Jumbo.