Educatie

Met je klas naar de film is meer dan een leuke ochtend of middag. Filmeducatie en mediawijsheid horen bij de 21e eeuwse vaardigheden die steeds meer worden opgenomen in het curriculum van basis-, middelbaar en hoger onderwijs. Film is een unieke manier om kinderen en jongeren te leren over verschillende onderwerpen. Bij bijna alle schoolvakken en thema’s is er een bijpassende film te vinden om zo de lessen te verrijken. Maar film is niet alleen een manier om leerlingen op een andere manier de lesstof bij te brengen, maar het kan leerlingen een kijkje bieden in een andere wereld of een andere kijk op hun eigen wereld. 

Programma 2021/2022

Filmvertoning voor klassen

In de huidige beeldcultuur krijgen jongeren een continue stroom aan video’s en films te zien. Hoe duid je dat wat je te zien krijgt? Hoe kijk je kritisch naar film en video? En hoe kun je leren van wat je ziet?

Film is een unieke manier om kinderen en jongeren te leren over verschillende onderwerpen. Bij bijna alle schoolvakken en thema’s is er een bijpassende film te vinden om zo de lessen te verrijken of aan te vullen. Films en filmeducatie dragen ook bij aan de beeldgeletterdheid van leerlingen. Met een introductie, nagesprek of filmles bij de film maken we van leerlingen kritische kijkers.

Op aanvraag kunnen wij doordeweeks in de ochtenden en middagen films vertonen. Wanneer je zelf al een film in gedachten hebt kunnen wij hiervoor de vertoningsrechten proberen te regelen.
We kunnen ook meedenken over een geschikte film passend bij een vak, een thema of misschien een leerdoel. Vraag onze educatiemedewerker naar de mogelijkheden.

Voor wie: alle klassen van het PO en VO inclusief speciaal onderwijs
Wanneer: datum en tijd in overleg op doordeweekse ochtenden
Kosten: €5,- per leerling met een ondergrens van €200,- (uitzonderingen zijn mogelijk afhankelijk van de film en groepsgrootte) docenten en begeleiders zijn gratis.


Verdiepend voor- en/of nagesprek

Bij elke schoolvoorstelling kun je een verdiepend voor- en/of nagesprek boeken. Door dit gesprek zullen de leerlingen begeleid worden in het gericht kijken naar film en worden de juiste vragen gesteld waardoor leerlingen beter op de film beter kunnen reflecteren. Zo haal je nog meer uit de filmvertoning en maken we samen van de leerlingen kritische kijkers.

Kosten: €75,-


Filmvertoning op het Noordelijk Film Festival

Elk jaar organiseren wij schoolvoorstellingen voor basis- en voortgezet onderwijs op het Noordelijk Film Festival in november. Een unieke ervaring en beleving voor veel scholieren! Het filmprogramma is rond de zomer bekend en tegen die tijd te bekijken op www.noordelijkfilmfestival.nl


Movies that Matter

Movies that Matter selecteert elk jaar films met een maatschappelijke boodschap voor middelbare scholen en middelbaar beroepsonderwijs. Met als doel het positief beïnvloeden van de mening van jongeren over mensenrechten. Naast hun jaarlijkse Movies that Matter Festival, brengen ze filmvertoningen met verdiepingsprogramma’s ook naar Slieker Film! Bij alle films is lesmateriaal beschikbaar en eventueel een inleiding of nagesprek met een bijzondere gast. Schoolvoorstellingen van Movies That Matter kosten €5,00 per leerling.

Bekijk het filmaanbod hier.

Kennismakingsactie Movies that Matter
Ben jij met jouw mbo-, vmbo- of praktijkonderwijsschool nog nooit naar een Movies that Matter vertoning geweest? Dan mag jouw school GRATIS naar een schoolvoorstelling met verdiepingsprogramma. Is je school of opleiding nog maar één keer eerder geweest?  Dan mag je een tweede keer gaan voor de helft van de prijs (€ 2,50 per leerling).

Neem voor informatie of maatwerk over het Movies that Matter programma contact op via 020-2807612 of mail met educatie@moviesthatmatter.nl of boek een voorstelling via dit formulier.


Eindfilm groep 8

Heb je met jouw klas of school een eindfilm of gefilmde eindmusical gemaakt die je graag zou willen vertonen in een echte filmzaal? Dat kan!
Voor €200,- per vertoning rollen we voor jullie de rode loper uit, hebben jullie onze grote filmzaal een uur tot jullie beschikking en zorgen wij dat jullie film in onze filmzaal kan worden vertoond.

Mocht je een eindfilm willen maken met de klas maar weet je niet waar je moet beginnen? Kijk eens op www.hollywoodindeklas.nl, via deze organisatie kun je verschillende eindfilm-pakketten aanschaffen.


Andere opties

Is jouw klas bezig met een bepaald thema of onderwerp? Heb je behoefte aan een nagesprek bij een film? Wil je meer weten over hoe je films maakt of een keer in gesprek met een (regionale) filmmaker? Wil je de klas kennis laten maken met korte film? Er is veel mogelijk. We hebben (nog) niet overal een standaard lesprogramma voor ontwikkeld, maar we kunnen in overleg veel op maat organiseren. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.


Contact

Enthousiast of nieuwsgierig geworden? Neem contact op met onze educatiemedewerker, Loes Brinkman: educatie@filminfriesland.nl

Schrijf je hier in voor onze educatienieuwsbrief

 

DELEN: