'Poor things' wint grote prijs op filmfestival Venetië

De 80e editie van het filmfestival van Venetië is ten einde. De competitiejury van dit jaar, onder leiding van de Amerikaanse filmmaker Damien Chazelle (‘La la land’, ‘Babylon’), kende de felbegeerde Gouden Leeuw voor Beste Film toe aan ‘Poor things’ van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos.

In december zal ‘Poor things’ in Slieker draaien, maar we vertonen Lanthimos’ vorige meesterwerk ‘The favourite’ in het kader van ons jubileumprogramma al eerder!

Scherpe boekverfilming

Lanthimos regisseert een bewerking van Alasdair Gray’s cultroman uit 1992- met duidelijke parallellen naar ‘Frankenstein’ en ‘Alice in Wonderland’ – om te praten over de rol van mannen en vrouwen in de samenleving. De gebruikelijke toonbeheersing van de regisseur was blijkbaar een genot om te zien, net als het schertsend grappige scenario van Tony McNamara. Thematisch gelaagd, grof gebekt, stilistisch uitgevoerd en bovenal leuk, het heeft het allemaal en voelt aan als een welverdiende overwinning voor Lanthimos. Met in de hoofdrollen Emma Stone (die eerder al ‘The favourite’ van Lanthimos speelde) en Willem Dafoe is het een film waar we bij Slieker in ieder geval heel erg naar uit kijken.

The favourite

De vorige première van de regisseur in Venetië, ‘The favourite’, slaagde erin de zeldzame taak te volbrengen om in 2018 twee afzonderlijke prijzen in de wacht te slepen: de Grote Juryprijs en de Volpi Cup voor Beste Actrice voor Olivia Colman. De film ontving negen Oscarnominaties, waaronder voor Beste Film en Beste Regisseur, en ging naar huis met de Oscar voor Beste Actrice voor Coleman.

Op dinsdag 26 september zullen we ‘The favourite’ eenmalig draaien ter ere van ons 10-jarig jubileum. Tickets zijn nu al te koop!