The Favourite

Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, 2018, 120'
Regie : Yorgos Lanthimos
Acteurs : Emma Stone, Nicholas Hoult, Joe Alwyn, Rachel Weisz

Winnaar van de Oscar voor Beste Actrice voor Olivia Colman als Queen Anne.

Het begin van de 18e eeuw, Engeland is in oorlog met Frankrijk. Desondanks beleven eendenraces en het eten van ananas hun hoogtijdagen. De broze koningin Anne (Olivia Colman) zit op de troon. Haar goede vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Anne’s slechte gezondheid en haar woedeuitbarstingen. Als de nieuwe dienares Abigail (Emma Stone) arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme. Wanneer Sarah, Abigail onder haar vleugels neemt, ziet Abigail een kans om weer terug te keren in de aristocratische kringen. Als oorlogspoltiek Sarah compleet in beslag neemt, ontfermt Abigail zich over de koningin. Hun ontluikende vriendschap geeft haar de mogelijkheid om haar ambities waar te maken, en daar laat ze geen vrouw, man, politiek of konijn tussenkomen.

‘Barry Lyndon’ meets ‘Dangerous Liaisons’ met een toets Peter Greenaway, schreef het vakblad Variety over ‘The Favourite’. Maar bovenal een echte Lanthimos!

★★★★★ de Volkskrant
“…smeuïg scenario… De actrices … zijn fantastisch in hun rollen, die hoe langer hoe complexer blijken. Vooral Olivia Colman als koningin Anne is onvergetelijk … haar komische timing is waanzinnig, de kwetsbaarheid die ze eronder legt is zo mogelijk nog indrukwekkender. Haar koningin Anne is als de film zelf: verschrikkelijk grappig en oneindig tragisch. Wereldvreemd, en daarmee juist menselijk.”

★★★★★ VPRO/ Cinema
“Vilein-komisch kostuumdrama… Alles in deze film klopt. Van de messcherpe dialogen … tot de ongewone camerahoeken en de voorzijn doen uitbundige regie van de Griekse grootmeester Lanthimos (‘Dogtooth’, ‘The Lobster’). Lanthimos rekt de oude wetten van het kostuumdrama in deze film zo op dat hij bijkans een nieuw genre creëert.”

★★★★★ AD
“Een kostuumdrama dat je zelden ziet: ondeugend, stoutmoedig en vrijpostig. Met drie fenomenale hoofdrolspeelsters.”​ “Deze paleissoap zit verpakt in schitterende beelden, waarin vilein gedrag, intriges en sexuele spanningen elkaar voortdurend afwisselen. Lanthimos toont dit alles met sardonisch plezier, vol cameravondsten en gekruide dialogen die zeer geestig zijn. ‘The Favourite’ is nu al een van de beste films van 2019”

Voorstellingen

DELEN: