'Ghost Dog: the way of the samurai' en 'Rashomon' bij Slieker

Twee klassieke samoeraifilms in Slieker

Het zwaard snijdt aan twee kanten de komende weken. Met ‘Ghost Dog: the way of the samurai’ en ‘Rashomon’ op het speelschema vertonen we namelijk twee hoogst intrigerende, klassieke samuraifilms in de Sliekerzalen. Volg Forest Whitaker op de voet in ‘Ghost Dog: the way of the samurai’ in een scherpe, moderne take op de historische samuraifilm, terwijl hij zich lichtvoetig voortbeweegt door New York, ondersteund door een eigentijdse hiphopsoundtrack.

Twee weken later zetten we een stapje verder terug in historie van de samoeraifilm, met ‘Rashomon’, de film die het inmiddels bekende ‘Rashomon-effect, introduceerde. Een meesterlijke Japanse film waarin één specifieke gebeurtenis uiteen wordt gezet aan de hand van verschillende subjectieve, onbetrouwbare, getuigenverklaringen.

 

'Ghost Dog: the way of the samurai'

Ghost Dog (Forest Whitaker) ziet zichzelf als een huurling van Louie, een lokale gangster, die Ghost Dog jaren eerder het leven redde. Terwijl hij leeft als huurmoordenaar voor de Amerikaanse maffia, houdt hij zich aan de code van de samoerai en interpreteert en past hij de wijsheid van de Hagakure toe.

Jim Jarmusch verkent de grenzen van de samoeraifilm in deze film die gesitueerd is in het New York van eind jaren negentig. De mysterieuze lonely hitman Ghost Dog (een veelgeprezen rol van Forest Whitaker) beweegt zich voort met een bijna magische lichtheid. De oldschool hiphopsound van RZA gaat wonderwel samen met Jim Jarmusch’ onderkoelde stijl. Onderdeel van de Gouden Palm-competitie (filmfestival van Cannes).

'Rashomon'

In dit meesterwerk van Kurosawa komen drie mensen per toeval elkaar tegen bij een vervallen gebouw. Hier bespreken ze een gruwelijke moord door middel van drie perspectieven. Wat is de waarheid en wie geloof jij, als kijker, zelf? Wees getuige van de film die het Rashomon-effect heeft bedacht.

 

Parallel picture

Om de zoveel tijd duiken we nog verder de filmhistorie in en zoeken we verdieping met een film die op enige manier vergelijkbaar is met een vertoning uit het lopende programma: de Parallel picture. Zo exploreren we de ene keer dus het speelveld van de historische samoeraifilm, maar werpen we de volgende keer de blik waarschijnlijk op een heel ander genre of aspect van de filmgeschiedenis.

Houdt de website, onze nieuwsbrief of sociale media dus goed in de gaten voor alle laatste ontwikkelingen binnen het hele programma.