Gender Matters

Twee prijswinnende films in Slieker!

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 december vertoont Slieker twee films van twee Turkse filmmakers in het kader van Gender Matters. Gender Matters is onderdeel van ULYSSES European Odyssey, een grootschalig driejarig programma geïnspireerd op James Joyces baanbrekende roman ‘Ulysses’. De vertoningen worden ingeleid door de projectleiders Kees van der Meiden (Noorderlicht) & Claudia Woolgar (Brave New World Producties) en ook zullen regisseurs Gizem Aksu en Can Candan aanwezig zijn voor een vraaggesprek. Dit gesprek zal worden gemodereerd door curator Gülen Güler (Yalan Dünya Films).

De twee vertoningen zijn onderdeel van een tentoonstelling in het stationskwartier, Snekertrekweg 1, Leeuwarden. De tentoonstelling bevat uit twee delen, ‘Sex shooter | The Liberation of Sexual Identity’ (een confronterende video-installatie van Hester Scheurwater) en ‘Gender matters: stories from Istanbul’ (over de andere realiteit van gendervrijheid in Turkije vandaag). Open woensdag t/m zondag 12.00 – 18.00 uur tot 17 december. Gratis entree. Let op: ‘Sex shooter’ is 18+.

Op zondag 16 december vindt de discussie over gendervrijheid plaats – het Leeuwarden deel van chARTer 309. Meer informatie hierover is binnenkort hier te vinden.

Gizem Aksu > 9/8Fight41

Deze korte documentaire dansfilm is gebaseerd op Gizem Aksu’s interesse in de Sinti-Roma bokslegende van Duitsland, Johann Rukeli Trollmann (1907-1944).

Rukeli Trollmann werd blootgesteld aan vele vormen van discriminatie door het Nazi-regime vanwege zijn “boksen door te dansen als zigeuner” en werd vermoord in het concentratiekamp Wittenberge. Geïnspireerd door het gevecht van Rukeli Trollmann, traceert de film de ervaring van de kunstenaar van immigratie naar Berlijn en de strijd voor gerechtigheid in Istanbul.

Can Candan > My child

Wat gebeurt er als je kind uit de kast komt? ‘My child’ is een documentaire over ouders van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transseksuelen in Turkije, die intiem vertellen over hun ervaringen. Aan de hand van ontroerende interviews wordt verteld over een zeer moedige en inspirerende groep moeders en vaders in Turkije die ouders zijn van LGBTQI+-personen. Ze hebben niet alleen de moeilijke weg afgelegd om hun kinderen te accepteren voor wie ze zijn, maar hebben ook de volgende moedige stap gezet door hun ervaringen te delen met andere gezinnen en het bredere publiek.

In de film delen de ouders op intieme wijze hun ervaringen met de kijker, waarbij ze op ontroerende en radicale wijze opnieuw definiëren wat het betekent om ouders, familieleden en activisten te zijn in een conservatieve, homofobe en transfobische samenleving.

Over ULYSSES European Odyssey

‘Gender matters’ maakt deel uit van ULYSSES European Odyssey – een driejarig, transnationaal en multidisciplinair programma geïnspireerd op James Joyces baanbrekende roman, dat loopt tot juni 2024. Het project omvat openbare evenementen, interventies en symposia in 18 steden in 16 landen: Athene, Berlijn, Boedapest, Cluj, Kopenhagen, Derry-Donegal, Dublin, Eleusis, Istanbul, Leeuwarden, Lissabon, Lugo, Marseille, Oulu, Parijs, Triëst, Vilnius en Zürich.

Om de hedendaagse relevantie van het werk van Joyce te benadrukken, gebruiken de partners in elke stad een episode uit ‘Ulysses’ om hedendaagse problemen in Europa te onderzoeken, waaronder burgerschap en democratie; migratie; jongeren; de vergrijzing van Europa; sociale media; voedselproductie en duurzaamheid; onderwijs; religie en sociale coëxistentie; gendervrijheid; het milieu; geestelijke gezondheid; en buurten en gemeenschap.
Sectoroverschrijdende symposia in elke stad zullen resulteren in chARTer 309, een nieuwe democratische verkenning van de relatie tussen kunst en samenleving, die in 2024 zal worden gepubliceerd. Er vinden ook 30 residenties voor kunstenaarsuitwisseling plaats en 18 schrijvers uit verschillende literaire genres.

ULYSSES European Odyssey is bedacht en ontwikkeld door Lead Artistic Partner Arts over Borders. Zij hebben het project ontwikkeld samen met Lead Partner Brave New World Producties uit Leeuwarden, in samenwerking met partners in elk van de 18 steden. ULYSSES European Odyssey wordt gefinancierd door een subsidie van het Creative Europe Fund van de Europese Commissie. Deze vertoningen worden mogelijk gemaakt dankzij aanvullende financiering van de Provincie Fryslân.