Rashomon met inleiding van Sliekers eigen Frank Hitman

Rashomon in Slieker

Aankomende vrijdag zie je het meesterlijke ‘Rashomon’ eenmalig in Slieker. Bekend van het Rashomon-effect ,waarbij men verschillende getuigen van dezelfde gebeurtenis laat navertellen wat ze hebben gezien, wat vaak behoorlijk verschillende, maar tevens even aannemelijke, verhalen oplevert.

Inleiding door Frank Hitman

In 1951 werd Rashomon ingestuurd op het Filmfestival van Venetië. De inzending was bijna niet doorgegaan omdat de studiobaas de film niet begreep. Toch won de film één van de eerste Gouden Leeuwen in de geschiedenis. Sindsdien heeft Rashomon keer op keer in filmzalen gedraaid met inleidingen, uitleidingen en in Japan zelfs met live commentaar.

Onze educatiemedewerker Frank heeft in een ver verleden Japanologie gestudeerd. Toen hij het draaischema zag met Rashomon erop, is hij met behulp van zijn oude studieboeken een korte inleiding gaan voorbereiden. Hij wil licht laten schijnen op het verhaal achter de totstandkoming van deze unieke film in het Japan van de jaren ’50.

'Rashomon'

In dit meesterwerk van Kurosawa komen drie mensen per toeval elkaar tegen bij een vervallen gebouw. Hier bespreken ze een gruwelijke moord door middel van drie perspectieven. Wat is de waarheid en wie geloof jij, als kijker, zelf?

 

Parallel picture

Om de zoveel tijd duiken we nog verder de filmhistorie in en zoeken we verdieping met een film die op enige manier vergelijkbaar is met een vertoning uit het lopende programma: de Parallel picture. ‘Rashomon’ is Parallel picture bij ‘Ghost Dog: the way of the samurai’.

Houdt de website, onze nieuwsbrief of sociale media dus goed in de gaten voor alle laatste ontwikkelingen binnen het hele programma.