Nieuwe naam voor het filmhuis

‘Slieker Film’ wordt de nieuwe naam voor het filmhuis in Leeuwarden. Het filmhuis gaat deze naam, een eerbetoon aan George Christiaan Slieker, vanaf 21 maart dragen. Op die datum wordt de nieuwe locatie aan het Wilhelminaplein geopend.

De verhuizing is meer dan alleen een verandering van locatie. Film in Friesland, de overkoepelende organisatie, heeft de ambitie om meer mensen te laten genieten van het bijzondere filmaanbod. “Dat begint bij het jezelf opnieuw neerzetten,” aldus directeur Jacqueline Schrijver. “De nieuwe locatie en de samenwerking met het Fries Museum helpen daar enorm bij. Met de nieuwe naam willen we die verandering extra kracht bijzetten.”

Met de nieuwe naam ‘Slieker Film’ eert het filmhuis de in 1861 in Leeuwarden geboren George Christiaan Slieker. Hij is de eerste Nederlander die met het vertonen van films begint. Zijn debuut maakt hij op 16 juli 1896 op de Leeuwarder kermis, die plaatsvindt op het Wilhelminaplein. In zijn bioscooptent vertoont hij onder andere ingekleurde filmpjes uit de studio’s van Thomas Edison. De Leeuwarder Courant schrijft de dag na de eerste vertoning: ‘Rijtuigen, omnibussen, equipages, “elegante” voetgangers en menschen uit het volk, alles schijnt te leven. Zelfs de rook die een voorbijganger, nadat hij de cigarette uit den mond heeft genomen, uitblaast, ziet men opstijgen […] Iedere dag is er wat nieuws te zien […] Wie het heeft gezien staat er “versteld” van.’ Na deze eerste vertoning, reist Slieker door het hele land met zijn filmvoorstellingen, waardoor hij te boek komt te staan als de eerste bioscoopondernemer van Nederland. Slieker woont zijn hele leven in Friesland. Eerst in Leeuwarden, daarna in Sneek, Heerenveen en Drachten.

Jacqueline Schrijver: “De Nederlandse pionier op het gebied van de film was een man uit Leeuwarden! Daar zijn we trots op. Als er al een stad is waarin een filmtheater zijn naam zou moeten dragen, dan is dat wel in Leeuwarden. Wij hebben nu de kans om dat te doen. Dat ons nieuwe filmtheater ook nog eens op de plaats staat waar hij meer dan 100 jaar geleden begon met zijn eerste filmvoorstellingen, maakt het extra bijzonder!”

Het Fries Film Archief viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum en presenteert tijdens het Nederlands, Vlaams & Fries Filmfestival, in het kader van de opening van ‘Slieker Film’, een bijzonder programma met de oudste filmbeelden en beelden van Slieker zelf. In het nieuwe filmtheater wordt dan tevens de originele projector tentoongesteld, waarmee Slieker aan het einde van de negentiende eeuw zijn publiek verwonderde.

‘Slieker Film’ opent met het Nederlands, Vlaams & Fries Filmfestival (NVFF) van 22 maart tot en met 27 maart. Tijdens dit festival worden actuele speelfilms, documentaires en korte films vertoond met de nieuwe digitale projectoren, terwijl een twintigtal Nederlandse en Vlaamse (moderne) klassiekers op de traditionele 35mm prints worden gedraaid. Het NVFF is waarschijnlijk één van de laatste, zo niet het allerlaatste festival waar een dergelijk omvattend en breed programma op 35mm wordt gepresenteerd. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf woensdag 20 maart aan de kassa van het nieuwe pand op het Wilhelminaplein.

DELEN: