Bestel tickets

2022 – 80 min.

Where are you, Adam?

SliekerDoks

'Where are you, Adam?' speelt zich af in het oude Dochiariou-klooster aan de westelijke oever van Oros Athos waar orthodoxe monniken werken, bidden en streven naar een band tussen de mens en de natuurlijke wereld.

 • Regie

  Aleksandr Zaporoshchenko, Aleksandr Plyska
 • Gesproken talen

  Grieks
 • Ondertiteling

  Nederlands

Informatie

 • Land van oorsprong

 • Genre

  Documentaire

‘Where are you, Adam?’ speelt zich af in het oude Dochiariou-klooster aan de westelijke oever van Oros Athos (Oros Athos is een schiereiland in het noordoosten van Griekenland, ten oosten van Chalcidice, in de Griekse landstreek Macedonië).
Tussen 963 en 1545 werden hier maar liefst veertig kloosters gebouwd. Inmiddels zijn er nog twintig over waaronder het klooster Dochiariou. Athos is tevens het geestelijk en cultureel centrum van de Byzantijnse kerk. De kloosters bezitten een schat aan manuscripten en boeken. Tot de kunstvoorwerpen behoren fresco’s, mozaïeken en miniaturen.

In de film worden beelden van de natuur afgewisseld met het bijna onophoudelijke werk en gebed van de monniken. Zij streven naar een ritmische band tussen de mens en de natuurlijke wereld, die verwijst naar het ‘onbedorven’ Paradijs van Adam vóór de zondeval.

Het juweel van deze rijke Byzantijnse omgeving zijn dan ook de monniken zelf die in hun dagelijks leven gevolgd worden. Levens die, zoals bij ieder mens, gevuld zijn van vreugde, hoop en devotie maar ook met teleurstelling en zwakheden. Een centrale figuur in de film is de ouderling van het klooster, abt Gregory. Zijn decennia lang leiderschap heeft een sterke band gecreëerd tussen hem en de monniken onder zijn hoede.

Afbeeldingen

Alle voorstellingen

Uitroepteken in rondje

Op dit moment staan er geen voorstellingen gepland