Bestel tickets

2024 – 105 min.

Nuclear now (Kernenergiespecial met gastsprekers)

Film & Debat

Met uitzonderlijke toegang tot de nucleaire industrie in Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten onderzoekt Oliver Stone de mogelijkheden van kernenergie.

 • Regie

  Oliver Stone
 • Gesproken talen

  Engels
 • Ondertiteling

  Nederlands
Bestel tickets

Informatie

 • Land van oorsprong

  VS
 • Genre

  Documentaire

Donderdag 4 april organiseren we rondom de vertoning van deze film een avond over kernenergie. Olguita Oudenlijk (directeur RePlanet) interviewt kernenergiespecialist Jan Rhebergen en Universitair Hoofddocent van de RUG Simon Friedrich. 

Gezien de opwarming van de aarde door fossiele brandstoffen nog altijd gestaag aanhoudt, wordt het tijd voor de mensheid om de confrontatie aan te gaan met kernangst en alle misinformatie rondom deze schoonste, veiligste en snelste energiebron.

Voor mogelijke alternatieven voor fossiele brandstoffen hoef je niet ver te zoeken. In de aardkorst, onder onze voeten, liggen uraniumatomen met ongelooflijk geconcentreerde energie. Al halverwege de 20e eeuw maakten Amerikaanse onderzoekers een werkelijkheid van dit potentieel en werd het in eerste instantie voor bommen, maar later ook voor het aandrijven van onderzeeërs gebruikt. Maar net toen de transitie van fossiele- naar kernenergie op gang was, werd het van het pad gebracht door een campagne die het beeld van kernenergie deed kantelen, uiteraard deels gefinancierd door de kolen- en olie-industrie. Zo werd gewaarschuwd voor straling die in praktijk ongevaarlijk is op een laag niveau en werd kernenergie verward met kernwapens om angst te zaaien.

Met uitzonderlijke toegang tot de nucleaire industrie in Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten onderzoekt Oliver Stone de mogelijkheden van kernenergie. Zo pleit de iconische regisseur dat kernenergie centraal staat aan ons voortbestaan en het onze kans is om klimaatverandering te stoppen.

 

Afbeeldingen

Alle voorstellingen

Uitroepteken in rondje

Op dit moment staan er geen voorstellingen gepland