Nomadland

Verenigde Staten, 2020, 108'
Regie : Chloé Zhao
Acteurs : Frances McDormand, David Strathairn, Charlene Swankie

Van seizoensjob naar seizoensjob
“I’m not homeless. I’m just houseless. Not the same thing.” Frances McDormand, de Amerikaanse actrice bekend van ‘Fargo’ (1996) en ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ (2017), is perfect gecast als Fern. Haar gelaatstrekken zijn hard, gegeseld door de steppewind, maar haar ogen verraden een gevoelige ziel. De vrouw staat er misschien helemaal alleen voor, maar ze is lang niet de enige moderne nomade die met haar camper over de Amerikaanse prairie trekt, van seizoensjob naar seizoensjob. Zich openstellen voor de lotgenoten die ze kruist op haar pad is evenwel niet vanzelfsprekend, want daarvoor is haar trauma te vers.

Derde Oscar voor Frances McDormand?
Nomadland stond voorafgaand aan de uitreikingsavond als grote favoriet te boek en maakte die rol ook waar. Van de zes nominaties werd de helft verzilverd, waaronder de belangrijkste. De film werd uitgeroepen tot beste film. Hoofdrolspeler Frances McDormand kreeg de prijs voor beste actrice, na Fargo en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri haar derde Oscar. En Chloé Zhao won in de categorie beste regisseur. Zhao is na Kathryn Bigelow de tweede vrouw die deze prijs wint, en de eerste vrouw van kleur.

“Elk verhaal is het vertellen waard”
Zoals de titel echter verraadt is Nomadland meer dan een portret van een vrouw. Zhoa verbindt de visuele flair van Terrence Malick met het sociaal bewustzijn van John Sayles om tot een even imposante als intieme landschapstekening te komen. Gewaagd maar geslaagd hoe een film die zo sterk in de huidige sociaal-economische context is geworteld ook ruimte laat voor kosmische bespiegelingen. De ontelbare kleurschakeringen in de lucht bij zonsondergang, gepaard met Ludovico Einaudi’s hartverscheurende pianospel doen ons denken aan wat voor kleine spelers we zijn op een oude rots in een onmetelijk universum. Maar Zhao verzekert ons dat elk verhaal het vertellen waard is.

 

 

Voorstellingen

wo 4 augustus 2021
20:00
Groene Zaal
do 5 augustus 2021
14:45
Blauwe Zaal
vr 6 augustus 2021
15:30
Groene Zaal
za 7 augustus 2021
13:30
Blauwe Zaal
za 7 augustus 2021
21:20
Roze Zaal
zo 8 augustus 2021
17:10
Roze Zaal
wo 11 augustus 2021
14:30
Blauwe Zaal
DELEN: