Bestel tickets

2024 – 88 min.

I am the river, the river is me

Laatste kans!

Een documentaire over hoe inheemse wijsheid urgenter dan ooit is geworden nu we de klimaatcrisis van onze planeet het hoofd moeten bieden.

 • Regie

  Petr Lom
 • Gesproken talen

  Engels, Maori
 • Ondertiteling

  Nederlands
Bestel tickets

Informatie

 • Land van oorsprong

  Nederland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland
 • Genre

  Documentaire

De Whanganui Rivier in Aotearoa/Nieuw Zeeland kreeg in 2017 als eerste rivier ter wereld dezelfde rechten als de mens. Dit was het resultaat van een ruim 150 jaar lange juridische strijd van de Maori, die de rivier zien als hun voorouders, als een onverdeelbaar en spiritueel wezen. Ned Tapa, de Maori voogd van de rivier, neemt de filmmakers, internationale watervertegenwoordigers en activisten mee op een vijfdaagse kanotocht op de indrukwekkende rivier.

Terwijl rivier en reizigers organisch samen stromen, is er zowel lichtheid, humor, als ruimte voor heling van de echo’s van het koloniale verleden. ‘I am the river, the river is me’ is meer dan een reis door een adembenemend landschap en een samenleving die zo ver af lijkt te staan van het kapitalistische en individualisme – het is een call for action, een oproep om waardesystemen ten aanzien van natuur en gemeenschap te herzien in het belang van al het toekomstig leven op aarde. ‘I feel it is my job to ensure that what I’ve been given, I hand on to others.’ – Ned Tapa (Whanganui).

★★★★ “Urgente milieudocu met schitterende beelden (…), alleen deze beelden maken deze film al het kijken waard” Friesch Dagblad
“Meanderende reis vol ongedwongen, indringende gesprekken over natuur en de Māori” Het Parool (geeft geen sterren)
“Het is een louterende en oogstrelende reis waar je bijna uitgerust, mentaal verfrist en met hoop op een betere toekomst uit komt” De Filmkrant (geeft geen sterren)
★★★ “De rivier blijft de hoofdpersoon van de film” De Volkskrant

Afbeeldingen

Alle voorstellingen

Uitroepteken in rondje

Op dit moment staan er geen voorstellingen gepland