2023 – 90 min.

Lezing > De Filmfabriek: Profilti

Eenmalig

Filmjournalist Barend de Voogd vertelt jullie het verhaal van bioscoopjournaal 'Profilti', de Haagse concurrent van het Polygoonjournaal. Met aansluitend een boeksignering!

Informatie

  • Land van oorsprong

    Nederland
  • Genre

    Lezing

Filmjournalist Barend de Voogd neemt jullie (eenmalig) mee in het verhaal van bioscoopjournaal ‘Profilti’, de Haagse concurrent van het Polygoonjournaal. Film-, bedrijfs- en familiegeschiedenis in één boeiende lezing. Een fascinerende en deels persoonlijke ontdekkingsreis ook; zijn grootvader Abraham was tot 1933 directeur van Profilti en staat in het midden van bovenstaande foto. Met behulp van korte filmfragmenten uit de archieven zal de Voogd vertellen over de opkomst én ondergang van dit bedrijf en de concurrentie met het Polygoonjournaal. Ook vertelt hij over zijn onderzoek en de moeilijkheden die komen kijken bij historisch speurwerk.

‘De Filmfabriek’, het boek
Nooit eerder werd het complete verhaal van de beginjaren van Profilti verteld.  Barend de Voogd deed onderzoek in de Nederlandse (film)archieven (waaronder het Fries Film en Audio Archief) en beschrijft de bijzondere geschiedenis van de filmfabriek. De successen en mislukkingen, de hoog oplopende concurrentiestrijd met Polygoon én de verbijsterende manier waarop het in 1933 allemaal ten einde kwam. Op het hoogtepunt werkten er veertig mensen; de trotse en hardwerkende makers van het eerste Nederlandse bioscoopjournaal met geluid, ‘Nederland in Klank en Beeld’. Het boek zal tijdens de presentatie ook te koop zijn (en Barend signeert het als je er lief om vraagt).

Over Barend de Voogd
Barend de Voogd schreef voor De Filmkrant, Holland Film Nieuws, Preview en Schokkend Nieuws filmmagazine, waarvan hij jarenlang hoofdredacteur is geweest. Hij schreef ‘Tot de laatste akte!’, een fraai koffietafelboek over particuliere verzamelaars van 35mm-film, dat in 2018 genomineerd werd voor de Louis Hartlooper Prijs voor de beste filmpublicatie.

Programma
13:45 – Start lezing van Barend de Voogd over Profilti, met verschillende korte filmfragmenten en ruimte voor vragen
14:45 – Boekverkoop en -signering met aansluitend, ism Fries Film en Audio Archief, de vertoning van ‘Het Old Burger Weeshuis’

Alle voorstellingen

Zaterdag 8 juli

Zaterdag 8 juli - Eenmalig

13:45 u

Groene Zaal

Tickets kopen