Bacurau

Brazilië, Frankrijk, 2019, 130'
Regie : Kleber Mendonça Filho, Juliano Dornelles
Acteurs : Sonia Braga, Udo Kier, Barbara Colen

Bevreemdende gebeurtenissen
Na de dood van haar oma Carmelita, keert kleindochter Teresa voor de begrafenis terug naar het geboortedorp Bacurau in het afgelegen droge Noord Oosten van Brazilië. De lokale bewoners vormen een hechte en kleurrijke gemeenschap. Als ze er achter komen dat hun woonplaats is verdwenen van alle navigatiesystemen en ook de telefoonverbindingen niet meer werken, ontstaat er veel onrust. Het blijkt de voorbode van bevreemdende gebeurtenissen die bedoeld zijn om onder de radar te blijven. De dorpelingen trekken alles uit de kast om hun plek te verdedigen, al is niet meteen duidelijk wie of wat hen bedreigt.

Dicht op de hedendaagse realiteit
‘Bacurau’ is een bijzondere mix van western, horror en lowbudget science fiction die zich afspeelt in de nabije toekomst. Tegelijkertijd kan de film van schrijvers/regisseurs Kleber Mendonça Filho (‘Neighbouring Sounds’, ‘Aquarius’) en Juliano Dornelles gezien worden als een geëngageerd drama. Met zijn eerdere films haalde Mendonça Filho zich al de toorn van conservatief Brazilië op de hals en dat is met ‘Bacurau’ niet anders. Hoewel ze er bijna tien jaar geleden aan begonnen, ligt de film genadeloos dicht op de hedendaagse realiteit. Het IFFR had begin dit jaar de Nederlandse première. De wereldpremière was in 2019 op het Filmfestival van Cannes, waar de film de Juryprijs in de wacht sleepte.

Hoofdrollen zijn o.a. voor Bárbara Colen (‘Aquarius’), Thomas Aquino en Silvero Pereira. Vermeldenswaardige rollen zijn er voor de Duitse cultster Udo Kier die in zijn carrière met vele gerenommeerde regisseurs werkte maar ook in TV-series en Hollywood blockbusters te zien was en de Braziliaanse ster Sonia Braga (‘Kiss of the Spider Woman’) als de uitgesproken en alcoholistische dorpsdokter.

★★★★★ NRC Handelsblad
“Wedden dat Bacurau na één keer kijken opduikt in je dromen? En dat je hem daarna nog een keer wilt zien?”

★★★★ De Volkskrant
“Een volstrekt originele sciencefictionwestern met horrorelementen”. “Een heerlijke puinhoop, met gulzigfilmplezier in beeld gebracht door Mendonça en Dornelles”

“Bacurau is een felle aanklacht tegen de huidige politieke situatie in Brazilië en tegelijk is de film een reflectie op de historie van het land, getekend door kolonisatie.”- Het Parool

Voorstellingen

vr 10 juli 2020
15:30
Groene Zaal
vr 10 juli 2020
21:00
Blauwe Zaal
za 11 juli 2020
21:00
Groene Zaal
zo 12 juli 2020
15:05
Blauwe Zaal
ma 13 juli 2020
20:00
Groene Zaal
di 14 juli 2020
20:00
Groene Zaal
wo 15 juli 2020
14:45
Roze Zaal
DELEN: