DocuDonna

Op zaterdag 23 en zondag 24 juli geven we een stem aan vrouwelijke documentairemakers en vertonen we een selectie van het Italiaanse filmfestival DocuDonna. In een programma dat is samengesteld door Cristina Berlini, artistiek leider van DocuDonna, spelen de natuur en ecologisch vrouwenactivisme een grote rol. Met de geselecteerde films benadrukt DocuDonna nog eens de creativiteit van vrouwen, de zogenaamde “female gaze” van vrouwelijke filmmakers en de buitengewone kracht van vrouwen bij het verdedigen van moeder aarde.

Paneldiscussie ‘Eco-feminisme: een andere richting’
In de namiddag van 24 juli organiseert DocuDonna een paneldiscussie met landschapsarchitect, schrijver en regisseur van ‘In questo mondo’ Anna Kauber en Joke Schaapman van Amnesty international Leeuwarden. Anna Kauber zal ons helpen het ecologisch activisme van vrouwen beter te begrijpen. Joke Schaapman spreekt over de rol van vrouwen in lokaal eco-activisme en de toenemende bedreiging van ecofeministen en -activisten wereldwijd, strijdend voor de bescherming van natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit.

Alles over DocuDonna lees je op de DocuDonna-website

Het programma ziet er als volgt uit:

PROGRAMMA 23 JULI

> 17:00 uur
‘Laatash’ van Elena Molina (Spanje), 14 min. 2019
‘Alberi’ (‘Trees’) van Silvia Girardi en Gabriele Donati (Italie), 30 min. 2020
> 19:00 uur
‘Composer les mondes’ van Eliza Levy (Frankrijk), 69 min. 2020

PROGRAMMA 24 JULI

> 15:00 uur – 16:40 uur
‘Omelia contadina’ van Alice Rorhwacher en JR (Italie) 9 min. 2020
‘In questo mondo’ (‘In this world’) van Anna Kauber (Italie) 89 min. 2019
Aansluitend Paneldiscussie met regisseur Anne Kauber (toegang is gratis)
> 19:00 uur
‘Bigger than us’ van Flore Vasseur (Frankrijk) 95 min. 2021

 

za 23 juli 2022

‘Alberi’ is een korte film die de boom vertelt in zijn poëtische, ecologische, economische waarde. ‘Laatash’ gaat over Saharaanse vrouwen elke dag worden geconfronteerd met de dorst van de hamada, de vloek van de woestijn.

za 23 juli 2022

Antropoloog Philippe Descola heeft zijn leven gewijd aan de vraag: hoe hebben we onze planeet steeds minder leefbaar gemaakt en hoe kunnen we deze drift stoppen? De film volgt zijn voetsporen.

zo 24 juli 2022

‘In questo mondo’ vertelt het verhaal van het leven van vrouwelijke schaapherders in Italië. ‘Omelia Contadina’ is een korte film over een boerengemeenschap van Alice Rohrwacher en JR.

zo 24 juli 2022

Paneldiscussie onder leiding van Silvia Lelli over ecologisch activisme onder vrouwen met regisseur Anna Kauber en Joke Schaapman van Amnesty International.

zo 24 juli 2022

De Indonesische Melati, succesvol activist tegen plasticvervuiling, maakt een hoopgevende reis langs moedige generatiegenoten.

DELEN: