Cultheld Jodorowsky komt naar Slieker

Alejandro Jodorowsky: excentrieke visionair

Alejandro Jodorowsky is een Chileens-Franse filmmaker, schrijver en kunstenaar die bekend staat om zijn surrealistische en visionaire films. Hij werd geboren in 1929 in Chili en begon zijn artistieke carrière als dichter en toneelschrijver voordat hij zich op de film stortte.

Cultklassiekers

Jodorowsky is wellicht het meest bekend om zijn cultklassiekers ‘El topo’ (1970) en ‘The holy mountain’ uit 1973, die beide bekend staan om hun surrealistische beelden, religieuze symboliek en onconventionele vertellingen. Deze films zijn zeer invloedrijk geweest in de filmwereld en hebben veel filmmakers geïnspireerd, waaronder David Lynch, die Jodorowsky heeft genoemd als een belangrijke invloed op zijn eigen werk. Hij is ook een productief schrijver, met talrijke boeken over spiritualiteit, psychologie en filosofie.

“Jodorowsky is one of the great visionaries. He’s somebody who has had a big influence on me. When I first saw his films, it was like a door opened up to a new world of cinema. He’s somebody who has a very unique way of seeing things and expressing things. He’s not afraid to take chances, and he’s always pushing the limits of what’s possible in cinema.”

— David Lynch

Grootheidswaanzin

Naast zijn films is Jodorowsky ook bekend om zijn werk in strips en grafische romans, waaronder zijn samenwerking met kunstenaar Moebius aan de ‘Incal’ serie. Zijn vriendschap met de Franse kunstenaar begon tijdens de geplande verfilming van ‘Dune’, waar niet alleen Moebius aan meewerkte, maar ook andere grote namen zich aan hadden verbonden. Zo had hij onder andere Orson Welles, Mick Jagger, Alain Delon en Salvador Dalí als acteurs gestrikt. Pink Floyd was al begonnen met de soundtrack voordat het project dankzij Jodorowsky zijn eigen grootheidswaanzin in elkaar viel. De documentaire ‘Jodorowsky’s Dune’ beschrijft tot in detail wat voor megolomane ideeën de Chileen had (en waar hij zelf ook hartelijk om kan lachen).

Belang in de filmwereld

Jodorowsky’s belang voor de filmwereld ligt in zijn innovatieve benadering van filmmaken en zijn bereidheid om de grenzen te verleggen van wat mogelijk is in de cinema. Zijn gebruik van surrealistische beelden, niet-lineaire verhalen en religieuze symboliek heeft talloze filmmakers geïnspireerd en heeft een blijvende invloed gehad op de filmwereld. Naast de eerder genoemde David Lynch hebben ook Nicolas Winding Refn (‘Drive’), Gaspar Noé (‘Climax’, ‘Irréversible’), Darren Aronofsky (‘Requiem for a dream’, ‘The whale’) en Guillermo del Toro (‘Pan’s labyrinth’) hun liefde voor de extravagante Jodorowsky verklaard.

Jubileum van 'The holy mountain'

Jodorowsky is misschien wel een verborgen juweel. In de jaren 70 een culticoon, maar nu een mysterie. Daarom presenteert ter gelegenheid van het 50ste jubileum van zijn mystieke magnum opus ‘The holy mountain’, het retrospectief ‘The alchemy of Alejandro Jodorowsky’, met drie van de meest invloedrijke klassiekers van een van ’s werelds meest legendarische filmkunstenaars. Films die je op het grote doek móet zien!