Het voor vijf Oscars genomineerde ‘American fiction’ tóch te zien in Slieker

Het voor vijf Oscars genomineerde ‘American fiction’ van regisseur Cord Jefferson zou de Nederlandse bioscopen niet halen, maar is nu dankzij Amazon Prime Video begin maart toch exclusief te zien in de filmtheaters aangesloten bij het Nederlands Filmtheater Overleg (NFO). En dus ook bij Slieker!

‘American fiction’ is een scherpe satire over een Afro-Amerikaanse romanschrijver die uit frustratie besluit een boek vol clichés over zwarte Amerikanen te schrijven. En dat wordt een daverend succes… De film kreeg maar liefst vijf Oscar-nominaties, waaronder voor Beste Film en Beste Acteur.

‘American fiction’ werd gebaseerd op de roman ‘Erasure’ van Percival Everett uit 2001. We volgen romanschrijver Thelonious ‘Monk’ Ellison, gespeeld door Jeffrey Wright (bekend van o.a. ‘The Batman’, ‘Westworld’, ‘The French Dispatch’). Hij is het zat dat de gevestigde literaire orde profiteert van zwart amusement. Onder een pseudoniem schrijft hij een bizarre satire over stereotiepe ‘zwarte’ boeken, die hem vervolgens in het hart drijft van de hypocrisie en waanzin die hij zegt te verafschuwen.

Slim, grappig en aangrijpend: ‘American fiction’ laat je net zo vaak lachen als dat het je aan het denken zet.

‘American fiction’ is op zondag 10 maart éénmalig in Slieker te zien