Slieker Saluut > Maggie Smith

Op 27 september 2024 overleed een icoon van de Britse film- en theaterwereld: Maggie Smith. Ter ere van haar indrukwekkende nalatenschap vertonen we de films ‘Downton Abbey’ (2019) en ‘The Lady in the Van’ (2015).

Een veelzijdig nalatenschap

Dame Maggie Smith stond bekend om haar indrukwekkende prestaties op zowel het toneel als het witte doek. Haar carrière, die meer dan zeventig jaar besloeg, was een bewijs van haar buitengewone talent en onmiskenbare invloed op de internationale cinema en het Britse theater.

Geboren in 1934 in Essex, begon Smith haar acteercarrière op het toneel en maakte al snel naam bij het beroemde Oxford Playhouse en later bij het National Theatre. Ze won twee Academy Awards, de eerste voor haar rol als de eigenzinnige lerares in ‘The Prime of Miss Jean Brodie’ (1969), en de tweede voor haar bijrol in ‘California Suite’ (1978). Naast deze Oscars ontving ze nog vele andere prestigieuze prijzen, waaronder vier BAFTA’s, drie Golden Globes, en meerdere Olivier Awards voor haar werk op het toneel.

 

The Dowager Countess

Smith’s veelzijdigheid en vermogen om personages met diepte en nuance tot leven te brengen, maakte haar tot een wereldwijd geliefde actrice. Komisch of tragisch, deftige dame of magie-professor, ze bezat altijd de unieke gave om haar personages zowel menselijkheid als een scherpe, gevatte humor mee te geven.

Zo kroop ze in ‘Downton Abbey’ (2019), in de huid van Violet Crawley, de Dowager Countess en stal ze de show met haar scherpe tong en gevatte replieken. De serie en de daaropvolgende film bewezen haar ongeëvenaarde vermogen om het publiek aan het lachen te maken, zelfs in de meest serieuze scènes. Smith’s rol in de serie bracht haar naar een nieuw wereldwijd publiek en werd een van de meest iconische rollen van haar latere carrière.

Slieker Saluut

Als eerbetoon aan deze grootse actrice, brengt Slieker haar een passend saluut. Op zondag 13 oktober wordt ‘Downton Abbey’ (2019) nog eenmaal vertoond en op zaterdag 19 en zondag 20 september zie je ‘The Lady in the Van’ in Slieker.

The Lady in the Van
Deze film, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de excentrieke Miss Shepherd, een vrouw die jarenlang in een busje woonde op de oprit van schrijver Alan Bennett, brengt Smiths veelzijdige krachten samen. Ze portretteert Miss Shepherd als een complexe, eigenaardige maar uiteindelijk diep menselijke figuur. Haar vertolking werd geprezen als een van de meest ontroerende en gedenkwaardige van haar carrière.