EBLT presenteert: Cígan en Plangent Rain

CIGAN_06
Slovakije, 2011, 100'
Regie: Martin Šulík
Acteurs: Attila Mokos, Ján Mižigár, Martina Kotlárová,

Naar aanleiding van de Internationale Memmetaaldag van de Verenigde Naties presenteren het Europeesk Buro foar Lytse Talen EBLT en Slieker Film, voor de vijfde keer samen, de prijswinnende Roma-film Cigán! uit Slowakije. Voor de film Cigán! werkten regisseur Martin Sulik en producent Rudolf Biermann maandenlang intensief samen met amateur-acteurs uit een Roma-gemeenschap in het oosten van Slowakije. De film is, en dat is uitzonderlijk, grotendeels in de Romataal. Het resultaat is een levensechte film, die een bijzonder inkijkje biedt in het harde leven in een arme Roma-gemeenschap op het platteland.

Cígan
Er zijn twee zaken die het leven van de jonge hoofdpersoon Adam plezier geven: de bokssport en zijn vriendin Julka. Maar als Julka wordt uitgehuwelijkt aan een rijke Tsjech en zijn vader onder mysterieuse omstandigheden sterft krijgt Adam het moeilijk. Zijn moeder hertrouwt met zijn criminele oom Zigo. En terwijl Adam zelf graag naar school wil en wil sporten heeft zijn oom hele andere plannen met hem…… Een confrontatie kan dan ook niet uitblijven. De film Cigán! maakte een kleine zegetocht langs Europese filmfestivals en schopte het ook tot de officiële Slowaakse inzending voor de Oscar voor beste film in een vreemde taal.

De film wordt kort ingeleid door de Nederlandse Roma-kenner Peter Jorna, die zich al sinds 1991 inspant voor de positie van de Sinti en Roma in Nederland en andere Europese landen. Jorna is consultant social inclusion en lid van het EU Romaplatform. Na de film is er gelegenheid tot een nagesprek.

Plangent Rain
Het filmprogramma van EBLT en Slieker begint dit jaar met de korte film ‘Rein sûnder ein’ van de jonge Maltese filmmaker Kenneth Scicluna. Deze wat mysterieuse maar erg beeldende film geeft een volledig ander beeld van Malta dan uit de reisfolders. Ook hier heeft een jongeman het moeilijk met zijn moeder en oom. Shakespeare is dichtbij, zowel op Malta als in Slowakije. Deze film is door Geertrui Visser voorzien van ondertitels in soepel en foutloos Fries. De film ‘Plangent Rain’ is van harte aanbevolen door Culturele Hoofdstad Valletta 2018.

De films zijn alleen te zien op zondag 25 februari ‘s ochtends om 11.30 uur (met gasten en inleidingen) en ‘s avonds om 20.00 uur.

Deze week

Geen voorstellingen

Alle voorstellingen

Prijsinformatie