Cracking the Frame: Shield and Spear

Zuid-Afrika, Verenigde Staten, 2014, 89'
Regie: Petter Ringbom
Engels gesproken

Slieker en het Fries Museum presenteren Cracking the Frame, een programma met een internationale selectie van veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers, kortom over mensen die het huidige culturele landschap een ander aanzien hebben gegeven.

Shield & Spear: een kunstenaar die in de problemen komt nadat hij een karikatuur van president Jacob Zuma heeft geschilderd, een muzikant die het personage van een archetypische Afrikaanse dictator heeft bedacht, een groep extravagante modeontwerpers in Soweto voor wie hun ontwerpen een uiting van vrijheid zijn, een fotograaf die haar leven wijdt aan het in beeld brengen van de LGTB-gemeenschap, een band uit Johannesburg is heel politiek geëngageerd, een andere houdt zich juist verre van alles wat met politiek te maken heeft.

De in New York wonende en werkende regisseur Petter Ringbom geeft in deze documentaire een caleidoscopisch beeld van het kunstklimaat in het huidige Zuid-Afrika. De persoonlijke verhalen en het werk van zwarte en blanke kunstenaars laten zien hoe het is om kunstenaar te zijn in de ‘Regenboognatie’ die Zuid-Afrika na het afschaffen van de apartheid is geworden, en hoe zij omgaan met kwesties als identiteit, creativiteit en ras. Met o.a. Brett Murray, BLK JKS, Zanele Muholi, Gazelle, The Brother Moves On, Yolanda Fyrus, Fokofpolisiekar en The Smarteez.

Toronto Film Scene
“The art, photography, music, and fashion represented in the film is incredible — more so when we’re shown the passion, motive and risk behind it.”

Unseen Films
“Must see documentary about the artistic community in South Africa.”

Deze week

Geen voorstellingen

Alle voorstellingen

Prijsinformatie