Tarkovski Retrospectief

Met beeldrijke en associatieve vertellingen als ‘Andrej Roebljov’ (1967), ‘Solaris’ (1971), ‘De spiegel’ (1974) en, vooral, ‘Stalker’ (1979), verwierf Andrej Tarkovski (1932-1986) faam als een van de belangrijkste vernieuwers van de cinematografische taal. Het Eye filminstituut wijdt dit najaar een solotentoonstelling en een filmprogramma aan de vermaarde filmer-mysticus en zoomt in op Tarkovski’s zoektocht naar existentiële waarheid.

In het oeuvre van Andrej Tarkovski lopen dromen en herinneringen, heden en verleden door elkaar. De schilderachtige schoonheid van zijn beelden, de metafysische beschouwingen over de mensheid en ook Tarkovski’s heldere uiteenzettingen over de cinema inspireren nog altijd nieuwe generaties filmmakers en kunstenaars.

Tot en met december ziet u zes grotendeels digitaal gerestaureerde films uit het oeuvre van Andrej Tarkovski.

Met Solaris begaf Tarkovski zich op het terrein van de sciencefiction. Geen flitsende ruimtegevechten, maar een meditatie en existentieel drama over menselijkheid en liefde.

za 2 november 2019

Dit meest persoonlijke werk van Tarkovski is een mengeling van jeugdherinneringen, nieuwsbeelden en gedichten van Tarkovski’s vader, en dé archetypische Tarkovski-film.

ma 18 november 2019

‘Het Offer’ draait om Aleksandr, een voormalig acteur en filosoof die zich tot God richt om alles wat hij lief heeft op te geven en zo een nucleaire oorlog te voorkomen

ma 2 december 2019

Een mysterieuze gids genaamd Stalker leidt een wetenschapper en een schrijver door de ‘verboden zone’, een hermetisch afgesloten terrein vol afval, waar de regels van het gezond verstand niet gelden.