Close up > Yorgos Lanthimos

Ter ere van zijn nieuwste film ‘Kinds of kindness’ brengen wij een ode aan de Griekse meester van de absurde en surrealistische cinema: Yorgos Lanthimos.

Onconventioneel

Yorgos Lanthimos’ films onderscheiden zich door surrealistische verhalen, absurde humor en diepgaande sociale commentaren en met zijn frisse visuele stijl en onconventionele narratieven biedt hij een moderne kijk op menselijke relaties en maatschappelijke normen. Daarmee daagt zijn werk kijkers uit om buiten de gebaande paden te denken en draagt bij aan de evolutie van de moderne cinema. Kortom: een unieke regisseur. Tijd om eens extra aandacht aan deze bijzondere regisseur te geven!

Yorgos Lanthimos, geboren op 27 mei 1973 in Athene, Griekenland, begon zijn carrière in de filmindustrie met het maken van commercials, muziekvideo’s en theaterproducties. Hij brak internationaal door met de film ‘Dogtooth’ (2009), die de Un Certain Regard-prijs won op het Cannes Film Festival.

Zijn unieke stijl en originele verhalen bleven de aandacht trekken met films als ‘Alps’ (2011),  ‘The Lobster’ (2015), die de Juryprijs in Cannes won, en ‘The Killing of a Sacred Deer’ (2017). ‘The Favourite’ (2018) werd een groot succes en ontving meerdere Oscar-nominaties.

Na ‘The Favourite’ duurde het even voordat Lanthimos een nieuwe feature maakte (in de tussentijd maakt hij wel de korte films ‘Nimic’ (2019) en ‘Vlihi’ (2022)). Pas in 2023 kwam ‘Poor things’ uit, maar het was het wachten waard. Waar ‘Dogtooth’ zijn grote doorbraak was in het arthouse-circuit maakte ‘Poor things’ hem een echte Hollywood-naam, met een ware zegetocht langs de filmfestivals en uiteindelijk winnaar van vier Oscars.

Begin dit jaar verbaasde Lanthimos vriend en vijand door te melden dat hij tijdens de post-productie van ‘Poor things’ nóg een film had gemaakt: ‘Kinds of kindness’. Zijn muze Emma Stone (die eerder al verscheen in ‘The Favourite’ en ‘Poor things’) speelt samen met Willem Dafoe en Jesse Plemons de hoofdrol.