FilmABC

Wat is het Slieker FilmABC?
Slieker presenteert een nieuw filmprogramma op basis van de letters van het alfabet. Bij iedere letter wordt een thema met bijpassende films gekozen. Stem op jouw favoriete film en bepaal welke film in de bioscoop komt. Slieker lanceert in 2020 met deze filmische variant van Aap-Noot-Mies in totaal 26 filmthema’s op alfabetische volgorde. Blijf op de hoogte van het Slieker FilmABC en stem mee!

Winnaar ‘F’ van … Fryslân!
De winnaar van de ‘f’ is ‘Een eeuw Leeuwarden op film‘. Voor deze film zal een spreker worden uitgenodigd die de beelden inleidt en van lopend commentaar voorziet. Deze compilatie van is op vrijdag 20 maart te zien. De kaartverkoop is gestart.

Winnaar ‘E’ van … Echtscheiding!
Jullie hebben gekozen voor ‘Kramer vs Kramer‘ en is op 6 maart te zien! De ambitieuze Ted Kramer (Hoffman) leert het vaderschap kennen nadat zijn vrouw Joanna (Streep) – die haar leven lang ‘iemands dochter of iemands vrouw is geweest’ – hem heeft verlaten. En als hij zijn zorgtaken dan eindelijk in de vingers heeft komt zijn vrouw weer op de proppen. Een pijnlijke rechtszaak over de voogdij volgt. Lees meer en ticketverkoop

De G van … Godard
Grote regisseurs verdienen een eigen letter in het Slieker FilmABC en daarom schenken we de G aan Jean-Luc. Geboren in 1930 – maar nog altijd alive & kicking – is deze mede-grondlegger van de Franse Nouvelle Vague niet stuk te krijgen. De laatste jaren lijkt hij zichzelf opnieuw te hebben uitgevonden als meer essayistisch filmmaker, maar nog steeds met kenmerkende activistische en humoristische inslag. In het FilmABC grijpen we met drie films terug op zijn productieve jaren ’60 periode. Stuk voor stuk wervelende, spitsvondige en knap gemonteerde juweeltjes, dus welke film er als winnaar ook uit de bus komt: maandag 6 april wordt het genieten met Godard!

Je kunt nu stemmen uit drie Godard-toppers door jouw favoriete film door te mailen naar filmabc@filminfriesland.nl of door te stemmen op de poll op Facebook of Instagram.

Godard volgt elk pijnlijk detail van een tragische liefde in ontbinding tussen een filmscenarist (Michel Piccoli) en zijn vrouw (Brigitte Bardot), die steeds meer minachting voor hem voelt.

‘Vivre sa vie’ is een van Godards meest dynamische films. Dit tragische vrouwenportret van winkelmeisje Nana (Anna Karina) zit vol energie. Haar neerwaartse spiraal volgen we in een reeks afzonderlijke tableaus vol dagdromen en dans.

Een televisieproducent (Belmondo) ontvlucht samen met een oude vlam (Anna Karina) het burgermansbestaan in Parijs en verzeilt in Zuid-Frankrijk in een warnet van intriges en moord.

vr 21 februari 2020

Deze winnaar van het FilmABC is een ontroerende ‘coming of age’-film over een Noord-Engelse jongen die, tegen de achtergrond van de mijnwerkersstakingen, het balletdansen boven de lokale volkssport boksen prefereert.

vr 6 maart 2020

Jullie hebben gestemd en deze winnaar is een klassiek echtscheidingsdrama met Dustin Hoffman (Kramer) en Meryl Streep (Kramer) die in een bitter gevecht om de voogdij van hun zoontje terecht komen.

vr 20 maart 2020

De winnaar van de ‘F’ van Fryslân in het FilmABC is de compilatiefilm ‘Een eeuw Leeuwarden op beeld’. Het Fries Film Archief heeft de oude beelden van Leeuwarden bij elkaar gezocht en gedigitaliseerd.