Tarkovski retrospectief in Slieker

Vanaf eind september zie je elke twee weken een film van Sovjet regisseur Andrej Tarkovski.

Met beeldrijke en associatieve vertellingen verwierf Andrej Tarkovski (1932-1986) faam als een van de belangrijkste vernieuwers van de cinematografische taal.
In het oeuvre van Andrej Tarkovski lopen dromen en herinneringen, heden en verleden door elkaar. De schilderachtige schoonheid van zijn beelden, de metafysische beschouwingen over de mensheid, en ook Tarkovski’s heldere uiteenzettingen over de cinema inspireren nog altijd nieuwe generaties filmmakers en kunstenaars.

In het programma vind je zes digitaal gerestaureerde klassiekers:

 

21 september film + lezing
Lezing: Dwalen door de wereld van Andrej Tarkovski

‘Mijn ideale toeschouwer kijkt een film zoals een reiziger rondkijkt in het land dat hij bezoekt.’ Aldus Andrej Tarkovski (1932-1986), die vaak wordt beschouwd als de grootste na-oorlogse filmmaker van Rusland. Wie zich overgeeft aan diens zeven speelfilms omvattende oeuvre, kan inderdaad het gevoel hebben op reis te gaan in een onbekend, geheimzinnig land – of misschien ook eerder een wereld, een droomwereld vol mist, sneeuw, water en vuur.

Wat maakt die wereld zo bijzonder, zo betoverend en ook verraderlijk? Hoe kun je het beste omgaan met Tarkovski’s omfloerste vertelwijze en hang naar symboliek? In zijn drie kwartier durende lezing gaat Volkskrant-filmcriticus en Tarkovski-fan Kevin Toma met het publiek op onderzoek. De lezing is doorspekt met fragmenten uit de films, met beelden van set-reportages en interviews met de meester zelf.

DELEN: