Regisseur Jacco Groen op 15 januari te gast in Filmhuis Leeuwarden

Donderdag 10 januari gaat de Film Lilet never happened in première in Filmhuis Leeuwarden. dinsdagavond 15 januari komt regisseur Jacco Groen naar de voorstelling van 20.15 uur voor een toelichting en nagesprek!

 

Het was de Nederlandse filmmaker Jacco Groen die de echte Lilet meer dan tien jaar geleden ontmoette. Hij wilde een documentaire over haar maken, maar kon het meisje na een aantal jaren niet meer terug vinden. Het werd dus een speelfilm met actrice Johanna ter Steege in de rol van hulpverlener Claire en de dertienjarige Filipijnse actrice Sandy Talag als Lilet.

Jacco Groen: “Ik ontmoette Lilet in 1997, terwijl ik werkte aan een documentaire. Het dertien jaar jonge Amerikaans Filipijnse meisje verbleef in een psychiatrisch ziekenhuis, na een zelfmoordpoging. Ze was al twee jaar werkzaam in de rosse buurt van Manila,  vooral  voor  buitenlandse toeristen. Met tranen in haar ogen vertelde ze me: “Mannen zijn alleen geïnteresseerd in mijn lichaam, maar niemand wil weten wat er onder mijn huid zit. Dus ik dacht, als ik dood ben, kunnen ze mijn lichaam hebben en dan voel ik het niet meer”. Voor mij is zij het symbool van een gebroken geest in een perverse samenleving. Ze was het sterkste en meest gehavende meisje dat ik ooit heb ontmoet. Deze film is haar stem.”

Jacco Groen is eigenaar van Springfilm en daarnaast schrijver, regisseur en producent van documentaires en dramaproducties. Als scenarist en regisseur ontving hij nominaties en prijzen op meerdere festivals, waaronder die van Berlijn, Santiago en Los Angeles. Meer dan twintig van zijn human interest documentaires zijn uitgezonden op onder meer NPS, NCRV en NET5.

 

PRIJZEN & FESTIVALS

Lilet never happened ging in Nederland in première tijdens het Nederlands Film Festival van 2012. De wereldpremière vond plaats tijdens het 28e Warsaw Film Festival, waar de film geselecteerd is voor de hoofdcompetitie. In Los Angeles is het scenario bekroond met de award voor Best Social Drama. Lilet never happened draait vanaf 10 Januari 2013 in de Nederlandse Filmtheaters.

 

JOHANNA TER STEEGE over de film Lilet never happened

“De problematiek die wordt aangeraakt in de film is een hartverscheurende problematiek in een zeer gecompliceerde samenleving waar armoede een grote rol speelt en de religie, de katholieke kerk, eveneens een steentje bijdraagt aan het bestaande leed. Voor de meeste meisjes in de sloppenwijken van Manila is overleven het enige waar ze mee bezig zijn. Er valt weinig te kiezen in hun leven, er wordt voor hen gekozen. Door armoede gedreven belanden ze in de prostitutie, een andere manier om te overleven is er niet. De gesprekken die ik mocht voeren met een aantal meisjes in Smokey Mountain, in de leeftijd van tien tot veertien jaar hebben me diep geraakt. De gezichten waarin zoveel zichtbaar was: schoonheid, verslagenheid, verwonding, schaamte, trots, verloren kindzijn en hoop. Wat mij frappeerde was dat ik geen woede zag. Misschien ligt dat aan mezelf en heb ik het niet gezien en misschien was er geen woede zichtbaar en heeft woede geen enkele betekenis in die samenleving op die plek. Misschien hebben de meisjes al geleerd dat woede en terug vechten hen niets oplevert. De vraag rijst onmiddellijk: op wie zouden ze de woede moeten richten? Op hun ouders, op de politiek, op de kerk of op zichzelf? Er is geen uitweg, er is geen oplossing, met dat gevoel heb ik de sloppenwijk verlaten.”

 

MILOW

De bekende Belgische zanger Milow heeft de titelsong van Lilet never happened gemaakt. De videoclip van het nummer wordt in Nederland tegelijkertijd uitgebracht met de bioscooprelease van de film, begin 2013. Milow verleende zijn medewerking, omdat hij het erg belangrijk vindt dat het onderwerp van kinderprostitutie meer onder de aandacht komt.

 

Klik hier om meer te lezen over de film, de trailer te bekijken en te zien wanneer Lilet never happened precies draait in Filmhuis Leeuwarden.

 

DELEN: