Prijswinnende film Y Syrcas uit Wales op Internationale Moedertaaldag

Op zaterdag 21 februari presenteren Slieker Film en het Europeesk Buro foar Lytse Talen EBLT de prijswinnende film Y Syrcas (Het Circus) uit Wales. Y Syrcas won vorig jaar de juryprijs én de publieksprijs op het 5de European Minority Film Festival in Nordfriesland in Duitsland. De film gaat over het allereerste reizende circus dat in het jaar 1848 door Wales reisde, wat niet minder dan een cultuurschok was voor de gelovige plattelandsbevolking. De dominee van Tregaron meent zelfs duivelse elementen te herkennen. Hij eist dat het circus onmiddellijk vertrekt, maar kan niet voorkomen dat zijn eigen dochter Sara in de ban raakt van het circus en haar olifant Africa.  

De jury van het Minority Film Festival was lovend over de film: “Deze film heeft wat magisch over zich en is een visueel avontuur van de bovenste plank. Een belangrijk verhaal wordt verteld in prachtige beelden.” Y Syrcas is gemaakt door de bekende acteur en regisseur Kevin Allen, die naam maakte met de film Twin Town. Y Syrcas werd gemaakt voor een budget van bijna 1 miljoen pond met een cast en crew uit Wales, afgezien van de twee olifanten, die om beurten de rol van Africa voor hun rekening namen. De jonge Saran Morgan schittert in de rol van domineesdochter Sara. De strenge dominee wordt gespeeld door Aneurin Hughes, die momenteel ook te bewonderen is in de thrillerserie Hinterland/Y Gwyll.  

EBLT en Slieker Film presenteren de film in samenwerking met Mercator Kenniscentrum bewust op 21 februari, de Internationale Moedertaaldag van de Verenigde Naties, om zo de aandacht te vestigen op al het moois dat in minderheidstalen wordt gemaakt. Regisseur Kevin Allen werd Engelstalig opgevoed in Swansea (Abertawe), maar het Welsh is de taal van zijn moeder. In het Engels was de film niet hetzelfde geweest, zegt Allen: de klankrijkdom, melodie en denkwijze van het Welsh zijn een onmisbaar onderdeel van de film. In de film wordt naast Welsh ook Iers, Frans, (een beetje) Engels en Yoruba (een Afrikaanse taal) gesproken. De film is Engels ondertiteld en geschikt voor alle leeftijden. Het is de tweede keer dat EBLT en Slieker Film gezamenlijk een productie in een minderheidstaal presenteren: vorig jaar werd de Catalaanse documentaire Son bojos aquests Catalans (Rare jongens, die Catalanen) vertoond op 21 februari, toen met ondertitels in het Fries.  

De film is in de krokusvakantie twee keer te zien bij Slieker Film:

  • zaterdag 21 februari om 15.00 uur 
  • dinsdag 24 februari om 15.00 uur

 

 

DELEN: