“Nobody puts baby in the corner!”- uit welke film komt die quote? Benchwatcher Ilona geeft antwoord

Het witte doek kan al even niet meer naar beneden. Het aanbod om online film te kijken is gelukkig enorm, maar het voelt wel een beetje als de reservebank. Met jullie delen we enkele ‘thuiskijk’ ervaringen en geven je thuiskijktips van Sliekerbezoekers in het rubriekje Benchwatchers.

Ilona ken je misschien van het project LOOK@ME dat kinderen en jongeren uit Leeuwarden de gelegenheid biedt met een professionele documentaire, anderen een inkijkje in hun leven te geven. Ze worden uitgedaagd om hun verhaal om te zetten in een filmscript of scenario. Enkele films worden ook daadwerkelijk gemaakt en zijn te zien op het Noordelijk Film Festival en soms zelfs ook op IDFA en het Movies that Matter Festival. Die vertoningen leveren wel eens een brok in de keel op. Vandaag dagen wij regisseur Ilona uit een inkijkje te geven in haar leven.

Wat mis je?
Ik mis zorgeloos bij mensen zijn. Zorgeloos niezen in openbare plekken. Maar vooral het samenzijn, dicht bij elkaar zijn, samen praten.  Over films, documentaires, series en levensverhalen uitwisselen.

Hoe kijk je nu film?
Op de bank, thuis. Maar gelukkig wel met een hele goede programmeur. (Fries Filmarchief medewerker en oud- Slieker Film programmeur Jurjen -red)

Wat is de eerste film die je hebt gezien?
Mijn eerste film in de bioscoop was Junglebook. Mijn eerste film thuis weet ik niet zo goed meer, maar ik weet nog wel dat Dirty Dancing de eerste film was die ik voor het eerst op een videorecorder heb opgenomen en duizend keer heb gezien. Ik denk dat ik die woord voor woord mee kan praten. ‘Nobody puts baby in the corner!’

Wat is de laatste film die je gezien hebt?
We hebben thuis een lijst van Rotten Tomatoes liggen. Daar staan alle genomineerden van de laatste editie van de Oscars op. Die hebben we nu bijna allemaal gezien. ‘The Father’ heeft veel indruk op mij gemaakt. Dat is ook een kijktip! Binnenkort bij Slieker? (Jazeker, dat is het geval – red)

Heb je een kijktip (en waar die film te zien is) die je wilt delen met andere filmliefhebbers?
‘The Painter and the Thief’! Ik weet niet waar die nu draait… Misschien een mooie tip voor het Noordelijk Film Festival?

Kun je in 1 zin omschrijven waarom je die film gezien moet hebben?
Het is een documentaire die wel even is blijven hangen. Hoe hebben ze die gemaakt? Ik maak zelf documentaires en vind het altijd interessant om daar over na te denken. Wat is in scene gezet, hoe dicht komen ze bij de hoofdpersonen? In deze prachtige film kom ik daar niet achter. Ik MOET de makers spreken! (Sorry, veel te veel zinnen)

Gaan we elkaar snel weer zien in Slieker/in het filmtheater?
Absoluut!

Donderdag lees je de ervaring van een andere bezoeker. Wil jij ook meedoen* aan deze rubriek, stuur dan je antwoorden inclusief een koninklijke foto naar: a.bergsma@filminfriesland.nl

*je foto en je antwoorden worden gedeeld op onze socialmedia kanalen, deze website en in de Slieker nieuwsbrief

DELEN: