Nieuw filmtheater opent in maart met Nederlands, Vlaams & Fries Filmfestival

Aan het begin van de lente start het Filmhuis in zijn nieuwe onderkomen in het Fries Museum aan het Wilhelminaplein. Donderdag 21 maart opent Film in Friesland de deuren voor genodigden en sponsoren en op vrijdag 22 maart start het Nederlands, Vlaams & Fries Filmfestival voor het publiek. Het festival duurt tot en met woensdag 27 maart.

In het nieuwe Fries Museum zijn drie kleurrijke filmzalen gebouwd. Om de verhuizing van de kelder van Harmonie naar de eerste verdieping van het nieuwe beeldbepalende gebouw te vieren wordt een feestelijk filmfestival gelanceerd met specifieke focus op dát wat dicht bij ons staat, de cinema van de lage landen.

De taalgebieden Friesland, Nederland en Vlaanderen vormen de kern van het openingsfestival in het nieuwe filmtheater. Het programma omvat speelfilmpremières, documentaires, korte films, dialectfilms, klassiekers, muziek, archieffilms, gasten en live muziek. Het toont de identiteit van de Friezen, de Nederlanders en de Vlamingen en de rijkdom van de diverse talen en dialecten. Het festival laat zien hoe Nederlanders en Vlamingen als buren in filmland (acteurs, regisseurs, producers, componisten) samenwerken. Dat biedt een interessante en unieke ontdekkingsreis voor onze bezoekers en professionele filmgasten.

De organisatie van Film in Friesland is nu nog gehuisvest in het huidige Filmhuis Leeuwarden en ziet de verhuizing als een letterlijke upgrade van downtown filmhuis (in de kelder van Stadsschouwburg de Harmonie) naar een zichtbaar uptown Filmtheater op een toplocatie midden in de cultureel bruisende stad Leeuwarden. Het nieuwe filmtheater wordt eind maart met een spetterend festival voor jong en oud gelanceerd. Direct daaropvolgend zal er in de drie comfortabele zalen een groot en aantrekkelijk aanbod aan topfilms dagelijks te zien zijn in middag- en avondvoorstellingen. Om de fysieke verhuizing en de voorbereidingen voor het openingsfestival te realiseren, sluit het huidige Filmhuis per 1 februari 2013 zijn deuren om in maart met nieuw elan door te gaan in het nieuwe Filmtheater. Voorafgaand aan het openingsfestival worden in de nieuwe locatie try-outs voor publiek georganiseerd.

DELEN: