Jolijn Peters laat zich graag door een filmprogrammeur bij de hand nemen, maar redt zich nu met de filmtips van de VPRO

Het witte doek kan al even niet meer naar beneden. Het aanbod om online film te kijken is gelukkig enorm, maar het voelt wel een beetje als de reservebank. Met jullie delen we enkele ‘thuiskijk’ ervaringen en geven je thuiskijktips van Sliekerbezoekers in het rubriekje Benchwatchers.

Jolijn Peters is één van de drijvende krachten van de Filmhub Noord. Deze hub geeft een krachtig impuls aan filmeducatie in Friesland (Groningen en Drenthe) en doet dat samen met o.a. Keunstwurk, Kunstkade en Film in Friesland. “We leren kinderen en jongeren over de kracht van bewegend beeld en de duizenden zichtbare en onzichtbare keuzes die achter elk beeldverhaal zitten”. Dat maakt ons natuurlijk hartstikke nieuwsgierig naar wat Jolijn benchwatched! Maar eerst de vraag…

Wat mis je?
Naast de stoelen om in weg te zakken en het overweldigende geluid, mis ik een programmeur die mij bij de hand neemt in welke films op dit moment de moeite waard zijn. Ineens zie ik hoe klein mijn televisie is en weet ik niet waar te beginnen in het enorme aanbod op Netflix. Gelukkig ontdekte ik de lijst met 50 filmtips voor Netflix van de VPRO. Enigszins onlogisch begon ik met nummer 8 van de lijst: ‘You Were Never Really Here’, een schot in de roos.

Hoe kijk je nu film?
Op mijn eigen bank, voor mijn eigen buis. De ene keer Netflix, de andere keer NPO Start en soms via Picl.

Wat is de eerste film die je hebt gezien?
Dat was ‘The Sound of Music’. Mijn moeder nam mij en mijn twee oudere zussen mee naar de Camera bioscoop aan het Hereplein in Groningen. Toen ik de film laatst op een druilerige zondag met mijn eigen kinderen zag, ontdekte ik hoe traag en lang hij eigenlijk is, maar ook dat ik alle liedjes nog mee kan zingen.

Wat is de laatste film die je gezien hebt?
Vorige week plofte ik met mijn buurvrouw, een bak popcorn en de laatste chocolade-eitjes op de bank voor ‘I Don’t Wanna Dance’, vertoond door Movies that Matter.

Heb je een kijktip (en waar die film te zien is) die je wilt delen met andere filmliefhebbers?
‘Kapsalon Romy’ is op dit moment mijn favoriet. In deze film uit 2019 zie je hoe oppasoma Stine steeds meer in de war raakt en de rollen tussen oma en haar kleindochter Romy langzaam maar zeker omdraaien. ‘Kapsalon Romy’ staat nog op Pathé Thuis.

Kun je in 1 zin omschrijven waarom je die film gezien moet hebben?
Actrice Beppie Melissen, die de rol van oppasoma Stine speelt, is echt geweldig! Heel langzaam zie je haar veranderen: van een sterke en eigengereide vrouw, in een verwarde en afhankelijke vrouw die haar trots moet laten varen, met alle pijn van dien.

Gaan we elkaar snel weer zien in Slieker/in het filmtheater?
Maar natuurlijk, ik kan niet wachten!

Donderdag lees je de ervaring van een andere bezoeker. Wil jij ook meedoen* aan deze rubriek, stuur dan je antwoorden inclusief een koninklijke foto naar: a.bergsma@filminfriesland.nl

*je foto en je antwoorden worden gedeeld op onze socialmedia kanalen, deze website en in de Slieker nieuwsbrief

DELEN: