Filmstudent Piter Reitsma tipt prachtige animatie van Studio Ghibli in de rubriek Benchwatchers

De filmzalen zijn dicht, het aanbod om online film te kijken is gelukkig enorm. Maar wat vinden we daar eigenlijk van? Met jullie delen we enkele ‘thuiskijk’ ervaringen van Sliekerbezoekers in het nieuwe rubriekje Benchwatchers.

Piter Reitsma is student Communicatie Multimedia uit Leeuwarden die zich focust op fictie-regie. Hij heeft een enorme passie voor filmmaken en doet niets liever dan dat. Daarnaast wil hij alles weten over film én organiseert hij ook nog eens filmavondjes. Wij willen natuurlijk alles weten over wat er op die avondjes zoal te zien is! Maar wat zal Piter het zwaar hebben nu je maar 1 persoon mag uitnodigen en door de avondklok  je filmminnendende vriend (v/m) al voor 21:00 uur buiten moet zetten. (Tip van Slieker voor Piter: zet een film van Béla Tarr op, daarmee zit je de avondklok wel uit.) Piter is vandaag onze Benchwatcher.

Wat mis je?
Ik mis het gevoel van samen ergens naar kijken, met een zaal vol lotgenoten samen lachen, schrikken, ontroerd raken en hopen op een goed einde. Om vervolgens de zaal uit te lopen en allerlei opvattingen over de film te horen en me druk over te maken. Bij een goede film loopt iedereen de zaal anders uit, blootgesteld aan nieuwe ideeën, invalshoeken, beelden en concepten. Ik mis dat: samen met anderen een nieuwe wereld ontdekken.

Hoe kijk je nu film?
Alleen achter een computerscherm. Met vermoeide ogen.

Wat is de laatste  film die je gezien hebt?
Ik heb gisteren ‘O brother where art thou’ gekeken, ik zag die middag namelijk een reclame met George Clooney.

Heb je een kijktip (en waar die film te zien is) die je wilt delen met andere filmliefhebbers?
Ga iets van Michael Dudok de Wit kijken, mijn favoriet is ‘Father and daughter’, die staat op YouTube en is lekker kort (maar neem er wel de tijd voor, ga er even goed voor zitten). Als je die gezien hebt kijk dan ‘The red turtle’ van hem, geproduceerd door Studio Ghibli. Ik kan ‘The Lighthouse’ ook aanraden maar die moet je eigenlijk in Slieker zien of, als het niet anders kan, een andere zaal vanwege het geluid, dat is zo bijzonder aan deze film.

Kun je in 1 zin omschrijven waarom je die film gezien moet hebben?
‘Father and daughter’ vertelt een heel erg visueel verhaal en raakt emotioneel énorm. De korte animatiefilm won niet voor niets een Oscar!

Gaan we elkaar snel weer zien in Slieker?
Ja, zeker weten!

Donderdag lees je de ervaring van een andere bezoeker. Wil jij ook meedoen* aan deze rubriek, stuur dan je antwoorden inclusief een smashing foto naar: a.bergsma@filminfriesland.nl

*je foto en je antwoorden worden gedeeld op onze socialmedia kanalen, deze website en in de Slieker nieuwsbrief!

DELEN: