Zie Mij Doen

Nederland, 2018, 84'
Regie : Klara Van Es

Naar een concert gaan, dansen op technopop, rondhangen op het strand, paardrijden. Maar ook: is er plek in mijn leven voor een relatie, hoe kijken mensen naar me, wat is normaal? Alledaagse zaken, ook voor Jessica, Mathias, Dominique, Nadine, Quan, Sam en Sofie. Maar er is één verschil: het gaat hier om mensen met een beperking, verstandelijk en vaak ook fysiek.

Vrijwilliger in Monnikenheide
Het verschil is groot, maar toch ook weer niet, zo toont filmmaker Klara Van Es, die eerder Verdwaald in het Geheugenpaleis (2010) en Carnostraat 17: Huis van Aankomst (2015) maakte. Drie jaar lang was Klara Van Es vrijwilliger in Monnikenheide, waar mensen met verstandelijke en fysieke beperkingen wonen. In het laatste jaar begon ze te filmen, wat resulteerde in Zie Mij Doen – een warme en genuanceerde film over mensen die helemaal niet zo ‘beperkt’ blijken te zijn. In tijdloos zwart-wit.

Warm portret van zelfbewuste mensen
Toen iedereen goed bekend met haar was geraakt, begon ze te filmen – op haar eigen voorwaarden. Want Van Es wilde geen promotiefilm voor de instelling maken, geen verhaal over zielige mensen of een aanklacht tegen een onbegrijpende maatschappij. Juist omdat zij die mensen zo goed heeft leren kennen en begrijpen, heeft zij met ‘Zie Mij Doen’ een genuanceerd en warm portret geschilderd van zelfbewuste mensen met dezelfde emoties, overwegingen en verlangens als iedereen. Hoe kijken ze naar zichzelf, naar elkaar, en hoe zien ze ons, de ‘onbeperkte’ mensen? Het zijn deze vragen waarop Van Es het antwoord zoekt.

In mijn hoofd en hart is alles goed
“Hoe gaat het?”, vraagt een van de opvoeders aan Dominique. Het antwoord is veelzeggend: “in mijn hoofd en hart is alles goed”. Van Es vertelt haar verhaal in een ingetogen, welhaast hypnotiserend tempo, daarbij ondersteund door een mellow jazzy-score van componist/muzikant Jef Neve. Maar ze doet het vooral met het opmerkelijke gebruik van zwart-wit, wat de film losrukt uit de banaliteit van alledag. Het geeft de film een poëtische lading die de kijker meevoert naar een onbekende maar toch o zo bekende wereld: die van ons allemaal – beperkt of niet.

Voorstellingen

DELEN: