Bestel tickets

2023 – 73 min.

Weightless

Eenmalig

In samenwerking met het Fries Museum vertonen we een speciale (eenmalige) filmvoorstelling van 'Weightless' van beeldend kunstenaars Marta Hryniuk en Nick Thomas.

 • Regie

  Marta Hryniuk, Nick Thomas
 • Gesproken talen

  Oekraïens, Engels
 • Ondertiteling

  Engels
Bestel tickets

Informatie

 • Land van oorsprong

  Oekraïne
 • Genre

  Documentaire en Lezing

Op zaterdag 8 juni vertonen we in samenwerking met het Fries Museum een speciale filmvoorstelling van ‘Weightless’ van beeldend kunstenaars Marta Hryniuk en Nick Thomas. De film is tegen gereduceerde prijs éénmalig te zien. 

De film
In ‘Weightless’ gaan we met de autodidactische etnografe Khrystyna Bunii mee op haar reis door het zuidwesten van Oekraïne, waar ze de cultuur van de Hutsuls documenteert. Door de onderdrukking die hun cultuur en geschiedenis bedreigt, staat hun identiteit op het spel. Hun leven is kwetsbaar, net als herinneringen die gewoonlijk in stilte worden gedragen.

Bunii reist van het ene dorp naar het andere om met de plaatselijke bewoners te praten, waarbij ze soms een speciale band opbouwt. Ze digitaliseert familiefoto’s om te behouden wat anders verloren zou gaan. Het vertellen van hun verhalen maakt het verleden weer tastbaar voor de lokale bevolking. De vaak tragische herinneringen vormen het uitgangspunt voor aangrijpende en intieme gesprekken. Door na te denken over cultuur en identiteit wordt het opvallend duidelijk hoe belangrijk het is om ze te bewaren – vooral in het licht van wat komen gaat.

De films is gemaakt door Marta Hryniuk en Nick Thomas, beide beeldend kunstenaars, filmmakers en culturele organisatoren uit Rotterdam, waar ze het filmcollectief WET film hebben opgericht. Ze maken ook deel uit van de Filmwerkplaats, een door kunstenaars gerunde filmstudio gespecialiseerd in 16mm film.

Heem
De film sluit goed aan bij de tentoonstelling Heem in het Fries Museum, waarin het thema ‘thuis’ centraal staat. Wat maakt dat je je ergens thuis voelt, en wat blijft hiervan over als je weg van huis bent of als de plek die je thuis noemt verdwenen is? Gedurende de looptijd van de tentoonstelling reflecteren wisselende kunstenaars op dit onderwerp. Van de manieren waarop we vormgeven aan de plekken waar we ons vestigen en de samenhang tussen thuis en identiteit, tot de ontwrichting die gepaard kan gaan met het verlaten van onze woonplek, vrijwillig of noodgedwongen. De tentoonstelling laat hedendaags werk zien uit de collectie van het Fries Museum, waaronder een aantal recente aanwinsten, aangevuld met werken uit de Collectie Nederland.

Het geplande nagesprek is geannuleerd, de film wordt zonder extra programma vertoond.

Afbeeldingen

Alle voorstellingen

Uitroepteken in rondje

Op dit moment staan er geen voorstellingen gepland