Wajib

Colombia, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Palestina, Qatar, 2017, 96'
Regie : Annemarie Jacir
Acteurs : Mohammad Bakri, Maria Zreik, Leila Bakri, Saleh Bakri

Vader en zoon uit elkaar gegroeid
De jonge Palestijn Shadi keert terug naar zijn geboortestad Nazareth om er de bruiloft van zijn zus Amal bij te wonen. Hij woont al enkele jaren in Italië en werkt er als architect. Zijn vader, een leraar, is alleen achter gebleven. Zijn vrouw heeft hem én Palestina een tijdje geleden verlaten om een nieuw leven op te bouwen in het buitenland. Samen met zijn vader moet Shadi zijn “wajib” plicht vervullen. Dat betekent de uitnodigingen voor het huwelijk persoonlijk afgeven bij familieleden, vrienden en kennissen. Tijdens hun tocht blijkt dat vader en zoon erg uit elkaar zijn gegroeid. De progressieve levensopvattingen van Shadi botsen met de conservatieve ideeën van zijn vader. Samen ontdekken ze een veranderende stad, maar vooral herontdekken ze elkaar. Een hobbelige autorit door diverse stadswijken verbindt een eindeloze reeks bezoekjes aan elkaar, variërend van warme herenigingen tot obligate visites. Naarmate het cafeïnegehalte in hun bloed stijgt, tekent zich steeds scherper de kloof af tussen Abu Shadi en Shadi (ook in het echte leven vader en zoon). In gesprekken tussen Shadi en zijn vader, die zijn denkbeelden nauwkeurig afstemt op de communis opinio, leren we twee mensen kennen die elkaars leefwereld nauwelijks nog begrijpen.

Palestijnen in Israël
Wajib is een film over een buitengewone vader-zoon relatie waarin niet alleen de warmte van de familiebanden centraal staat, maar ook de ergernissen daarover. De sluwe manier waarop Abu Shadi daarmee omgaat komt in conflict met de welgemeende rechtvaardigheid van zijn zoon. Op subtiele wijze wordt het verschil duidelijk gemaakt tussen het gedrag van de Palestijnen die in Israël wonen en de Palestijnen die naar het buitenland zijn verhuisd. De alledaagse realiteit in Israël vereist soms creatief gedrag om de complexiteit van sommige situaties het hoofd te kunnen bieden.

Annemarie Jacir (Palestina, 1974) heeft meer dan zestien films geschreven, geregisseerd en geproduceerd. Haar eerste lange speelfilm ‘Salt of the Sea’ (2008) ontving veertien internationale prijzen. Het was de eerste film ooit door een Palestijnse vrouw geregisseerd. De veel bekroonde ‘When I Saw You’ was Palestina’s inzending voor de Oscar in 2012. ‘Wajib’ (2017) is Jacir’s derde speelfilm.

★★★★ De Volkskrant
“Wajib is een liefdevol én ironisch portret van Nazareth”. “Jacir serveert het luchtig en met milde spot, en ook met de nodige running gags”. “Een fijnzinnig, kalm drama over familiebanden.”

Voorstellingen

DELEN: