Twente op Film – Zo doo wiejleu dat

Nederland, 2022, 91
Regie : Erik Willems, Johanna Ter Steege

Een eeuw van verandering in beeld (1915-2015)

Wat maakt Twente tot Twente? Welke veranderingen hebben de laatste eeuw plaatsgevonden? ‘Twente op film’ is een project van filmmaker Erik Willems (regisseur van ‘Leeuwarden op film’), actrice en coproducent Johanna ter Steege en André Oude Weernink. Aan de hand van een rijke collectie beelden maakten zij een film over wat er in een eeuw in Twente is veranderd. In de ruimtelijke ordening, in de industrie, in het leven van alledag, op het platteland en in de stad.

Een jaar lang verzamelden de makers honderden filmpjes van heinde en verre. Iedereen die beeldmateriaal had, kon het insturen. Ter Steege en Willems maakten er een volledige film van anderhalf uur van. De film bestrijkt het tijdvak vanaf de eerste filmbeelden uit 1915 tot en met 2015. Over de ontwikkeling van de dorpen en de steden, over de industrie en het leven van alledag. We zien de opening van Vliegveld Twente, de opkomst en de ondergang van de textielindustrie, de aanleg van het Twente-Rijnkanaal en de komst van de Technische Hogeschool Twente. Maar ook het dagelijks leven, met Twentenaren zelf aan het woord. Een eigenzinnig volkje met eigen gebruiken zoals klootschieten en midwinterhoornblazen.

Johanna ter Steege, actrice in onder meer ‘De beentjes van Sint-Hildegard’ en ‘Hanna van Hendrik’, sprak zelf de voice-over in, in prachtig Twents.

Voorstellingen

vr 12 augustus 2022
18:30
Roze Zaal
za 13 augustus 2022
15:45
Roze Zaal
zo 14 augustus 2022
14:10
Blauwe Zaal
DELEN: