The Whistlers

Roemenië, 2019, 98'
Regie : Corneliu Porumboiu
Acteurs : Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazar

Deze film is thuis te zien via Picl

THE WHISTLERS zien vanaf je eigen bank?

Hoe werkt het?

1. Klik op deze link
2. Reken af (via iDEAL, Creditcard, Paypal of Apple Pay).
3. Start de film, die 48 uur te bekijken is.


De Roemeense politie agent Cristi is in Boekarest informant voor de lokale maffia. Er wordt een complot gesmeed om de corrupte zakenman Zsolt uit de gevangenis te bevrijden. Om zonder risico met zijn handlangers te kunnen communiceren vertrekt hij naar het bergachtige Canarische eiland La Gomera om daar te worden onderwezen in de inheemse fluittaal “El Silbo Gomero”. Een taal die daar sinds oudsher door de lokale bevolking gebruikt wordt om over grote afstanden berichten te kunnen doorgeven. Samen met femme fatale Gilda moet hij proberen onder de radar te blijven en laveren tussen verraad en bedrog.

Met de intelligente neo-noir film ‘The Whistlers’ maakte de Roemeense filmmaker Corneliu Porumboiu (’12:08 East of Bucharest’, ‘Police Adjective’) voor het eerst een film buiten zijn geboorteland maar de corruptie binnen de Roemeense samenleving is het terugkerende onderwerp van de film. Porumboiu was een van de belangrijkste leden van de Roemeense New Wave die in de vroege jaren 2000 ontstond en zich kenmerkte door scherpe portretten van een samenleving die overgaat van communisme naar kapitalisme. Zijn films onderscheiden zich door hun nauwkeurig waargenomen realisme, minimalisme en donkere humor.

‘The Whistlers’ werd genomineerd voor een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes en ontving nominaties op vele internationale filmfestivals.

★★★★ Trouw
“Deze Roemeense parodie op de Amerikaanse heist movie – een overval- of kraakfilm – goochelt met de clichés van het genre, draait ze binnenstebuiten, bakt er een taart van en doet er slagroom op.’’

Voorstellingen

DELEN: