The sound of Slieker: The Last Waltz

Verenigde Staten, 1978, 115'
Regie : Martin Scorsese

Het laatste optreden van The Band, in Bill Graham’s Winterland Ballroom in 1976, werd door Scorsese met dezelfde flair vastgelegd als zijn speelfilms. Een hele stoet rocklegendes trekt voorbij, van Joni Mitchell en Van Morrison tot Bob Dylan. ‘The most beautiful rock film ever made’, aldus The New York Times.

The Last Waltz is niet alleen een uniek tijdsdocument van de jaren zeventig, voor de muzikanten van The Band betekende het ook een revanche op die andere legendarische muziekdocumentaire, Woodstock. Hun optreden op dat festival was wel opgenomen, maar sneuvelde in de montage. The Band-gitarist Robbie Robertson herinnerde zich dat bij de opnames van Woodstock in 1969 een kleine filmmaker met Italiaanse roots had rondgelopen die van rock ‘n’ roll hield. De voormalige assistent had faam verworven, waarom hem niet gevraagd het afscheidsconcert van The Band te filmen?

Robertson zou een van Scorseses belangrijkste muzikale medewerkers worden; hij  verzorgde de scores van het merendeel van Scorseses films, van Raging Bull uit 1980 tot Scorseses meest recente film Silence (2016).

Voorstellingen

DELEN: