The Painted Bird

Tsjechië, 2020, 169'
Regie : Václav Marhoul
Acteurs : Stellan Skarsgard, Harvey Keitel, Udo Kier, Barry Pepper, Julian Sands, Petr Kotlár

Oost-Europa tijden de Tweede Wereldoorlog. Een joodse jongen wordt door zijn ouders bij een oude vrouw ondergebracht om aldus zijn overlevingskansen te vergroten. Wanneer de vrouw overlijdt, is de jongen plotseling op zichzelf aangewezen. Tijdens zijn zwerftocht over het platteland wordt hij voortdurend bedreigd door de vijandige, bijgelovige plattelandsbevolking enerzijds en de wrede, gewelddadige Duitse en Russische militairen anderzijds.

Gebaseerd op de gelijknamige roman (1965) van de Pools-Amerikaanse schrijver Jerzy Kosiński. Anders dan in het boek speelt het verhaal zich niet in Polen af, maar in een niet nader gespecificeerd Oost-Europees land. Een grimmige reflectie op de wreedheid van de mens, gevangen in indringende zwart-witbeelden.

★★★★★ NRC Handelsblad
‘Een oorlogsepos van gruwelijke schoonheid. Een film van deze ambitie is dit jaar niet meer te zien.’

★★★★ VPRO/Cinema
“Regisseur Marhoul suggereert de gruwelijkheden meer dan dat hij ze laat zien, maar desondanks zal deze meedogenloze film te heftig zijn voor menige kijker. Meervoudig onderscheiden op festivals, waar ook cameraman Vladimír Smutný, die verantwoordelijk is voor de prachtige zwart-witbeelden, regelmatig in de prijzen viel.”

★★★★ De Volkskrant
‘The Painted Bird blijft nog lang door je hoofd spoken.’

Voorstellingen

zo 25 oktober 2020
15:20
Groene Zaal
DELEN: