The Glass room: More human than human

Nederland, 2018, 79'
Regie : Tommy Pallotta, Femke Wolting

Van 19 augustus tot en met 24 oktober 2021 voor het eerst te zien in Nederland, in dBieb: The Glass Room. Een unieke en internationale tentoonstelling met werken van kunstenaars over data en privacy. The Glass Room onderzoekt de reis van jouw persoonlijke gegevens op het internet: hoeveel (persoonlijke) data worden er verzameld en wat gebeurt daarmee? Wie verzamelt dit eigenlijk? En hoe beoordeel je nepnieuws? Speciaal bij deze tentoonstelling zie je de toepasselijke documentaire ‘More human than human’.

More human than human
Kunstmatige intelligentie is overal. We hebben, veelal onbewust, er al een relatie mee. We vinden het bijvoorbeeld doodnormaal dat we kunnen praten tegen onze telefoon, in de vorm van Siri. Maar wat betekent het als KI nog verder ontwikkelt? Zullen liefdesrelaties met een algoritme normaal worden? Omdat het een betere partner, meer invoelend is, dan een mens ooit kan zijn? Of is het juist potentieel de grootste bedreiging voor de mens, waar onder andere Stephen Hawking en Nick Bostrom voor waarschuwen? Moeten we juist meer denken aan de liefdevolle relatie tussen ouder en kind? Waarin het kind uiteindelijk de ouder zal overtreffen, maar nog wel die loyale band richting ouder zal voelen en waarderen? Een originele gedachte van David Hanson, een van ’s werelds meest succesvolle robot-ontwikkelaars en daarmee een ouder in spe.

Wie zijn wij als mens?
Op informatieve, speelse en zeer fascinerende wijze doet de film ons nadenken over wie wij zijn als mens, wat ons definieert en op welke manier dit kan veranderen door wiskunde en algoritmes. De regisseurs weten aan de hand van een hybride mix aan interviews en sciencefiction beelden een krachtig filosofisch betoog neer te zetten door vragen te stellen over menselijkheid, identiteit en ethiek. Hun zoektocht doet ons beseffen hoe kunstmatige intelligentie het leven van ons, en onze kinderen, kan beïnvloeden. Technologie zal de mens verder vormen. Wie weet wat we zullen worden?

Aan het woord komen futuristen en sceptici, waaronder roboticist Daniel H. Wilson, auteur van het science fiction boek Robopocalypse, Brian Christian, auteur van The Most Human Human, Garry Kasaparov – ’s werelds beste schaker die van een computer verloor, psycholoog dr. Robert Epstein en robot designer David Hanson van Hanson Robotics.

Aansluitende lezing:
Aansluitend op de film is er een lezing van Maxim Februari in dbieb, enkele minuten wandelen van Slieker. De lezing zal gaan over hoe overheden met gevoelige informatie omgaan. Lees (en haal je kaartjes) hier.

Voorstellingen

zo 24 oktober 2021
13:00
Groene Zaal
DELEN: