Bestel tickets

1971 – 104 min.

The French connection

Slieker Saluut

Een harde gruizige politiethriller van de hand van de onlangs overleden William Friedkin, met Gene Hackman en Roy Scheider.

 • Regie

  William Friedkin
 • Gesproken talen

  Engels
 • Ondertiteling

  geen
Bestel tickets

Informatie

 • Acteurs

  Gene Hackman, Fernando Rey, Roy Scheider
 • Land van oorsprong

  Verenigde Staten
 • Genre

  Thriller

Wanneer rechercheurs Popeye Doyle (Gene Hackman (‘The conversation’ en ‘The Royal Tenenbaums’)) en Buddy Russo (Roy Scheider, onder meer bekend van ‘Jaws’) van de narcoticabrigade van New York een dodelijke achtervolging inzetten om een drugssmokkelbende op te pakken, ontdekken ze een link naar Frankrijk.

Deze actiethriller met zijn iconische achtervolgingsscène, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, behaalde in 1971 Oscars voor Beste Film, Beste Regisseur (William Friedkin), Beste Acteur (Hackman), Beste Bewerkte Scenario en Beste Montage. Niet meer dan terecht dat hij Slieker weer binnenrijdt.

Slieker Saluut
‘The French connection’ was de grote doorbraak van de onlangs overleden regisseur William Friedkin. Friedkin maakte twee jaar later ‘The exorcist’ en ook het fantastische ‘Sorcerer’ (1977). Zijn rauwe directe stijl werd beroemd én berucht in Hollywood.

Zo was Friedkin een regisseur die niet geloofde in meerdere takes, iets wat acteurs als Matthew McConaughey (die in Friedkins ‘Killer Joe’ schitterde) erg aansprak, en was hij even direct in zijn omgang met de pers. Vaak leidde dit tot spectaculaire woordenwisselingen die hij in de documentaire ‘Friedkin Uncut’ wegschoof als “fijne gesprekken“.

Zijn films leden gelukkig niet onder de explosieve persoonlijkheid van de Amerikaanse regisseur en gaan de boeken in als spraakmakende en intense cinema die je gezien moet hebben. Slieker vertoont daarom ‘The French connection’ twee keer, als mooi opstapje naar de rest van Friedkins werk.

 

★★★★★ “Hard as nail crime saga with a blistering central performanceEmpire Magazine

★★★★★ “It’s hard to imagine it now, but there are only two types of cop movie: pre and post-The French Connection. That’s how big it is.The Times

★★★★★ “William Friedkin’s symphony of long, sharp shocks is memorable for any number of sequences.Time Out

Afbeeldingen

Alle voorstellingen

Uitroepteken in rondje

Op dit moment staan er geen voorstellingen gepland