1977 – 115 min.

Stroszek

Close up > Werner Herzog

Stroszek raakt bevriend met de prostituee Eva, samen besluiten ze met de buurman van Stroszek naar Wisconsin te emigreren, op zoek naar een beter leven.

  • Regie

    Werner Herzog
  • Gesproken talen

    Duits, Engels, Turks
  • Ondertiteling

    Engels
Bestel tickets

Informatie

  • Acteurs

    Bruno S., Eva Mattes, Clemens Scheitz
  • Land van oorsprong

    West-Duitsland
  • Genre

    Drama en Komedie

Alcoholist Bruno Stroszek is net vrijgelaten uit de gevangenis en vastbesloten te stoppen met drinken. Hij raakt bevriend met de prostituee Eva. Na te zijn vernederd door Eva’s pooier besluiten ze samen met de buurman van Stroszek naar Wisconsin te emigreren, op zoek naar een beter leven.

Herzog gaf Bruno S., straatmuzikant met een tuchthuisverleden, in ‘Stroszek’ de hoofdrol, na ‘Kaspar Hauser – Jeder für sich und Gott gegen alle’. In tegenstelling tot die andere muze van de regisseur, de theatrale Klaus Kinski, excelleert Bruno S. in aanstekelijke underacting.

“Géén alcohol meer”, snauwt de gevangenisdirecteur de zojuist vrijgelaten straatmuzikant Bruno toe. Het volgende moment zit Bruno aan de pils in zijn Berlijnse stamkroeg. Daar ontfermt hij zich over Eva, slachtoffer van twee gewelddadige pooiers. Wanneer Bruno’s huisbaas Scheitz een bezoek aan zijn Amerikaanse neef aankondigt, besluiten de twee verschoppelingen mee te gaan. Op zoek naar de Amerikaanse droom, die op het dorre, stoffige platteland van Wisconsin zo’n beetje de slechtste voedingsbodem vindt die je kunt bedenken.

Oppervlakkig beschouwd sluit ‘Stroszek’ aan bij de independent cinema uit de jaren 70 die, vanaf pakweg ‘Easy Rider’, korte metten maakte met de mythe van Amerika als het beloofde land waar de dollars voor het grijpen liggen. Maar de onbevangen manier waarop de wereldvreemde Bruno met de ene na de andere tegenslag omgaat, manoeuvreert de film vanzelf in de richting van een absurdistisch anti-sprookje. Hoogtepunt: de klungeligste overval ooit op film vastgelegd.

Stroszek wordt wederom treffend, kwetsbaar en vervreemdend neergezet door Bruno S., die een paar jaar eerder schitterde in ‘Kaspar Hauser – Jeder fur sich und Gott gegen alle’. Het is uiteindelijk toch een erg tragische film met een onverwacht, gewaagd einde waarin we minutenlang een dansende kip in een hokje zien voordat de aftiteling begint te rollen. Fun Fact: David Lynch noemde zonder een seconde aarzelen ‘Stroszek’ toen hem eens werd gevraagd naar zijn favoriete Herzog-film.

Afbeeldingen

Alle voorstellingen

Uitroepteken in rondje

Op dit moment staan er geen voorstellingen gepland