Solaris

Sovjet Unie, 1972, 167'
Regie : Andrej Tarkovski
Acteurs : Donatas Banionis, Natalya Bondarchuk, Jüri Järvet

Deze film is thuis te zien via Picl

SOLARIS zien vanaf je eigen bank?

Hoe werkt het?

1. Klik op deze link
2. Reken af (via iDEAL, Creditcard, Paypal of Apple Pay).
3. Start de film, die 48 uur te bekijken is.


Een psycholoog wordt naar een ruimtebasis gestuurd om enkele vreemde gebeurtenissen te onderzoeken. De bemanning van het  ruimteschip cirkelt om de ‘oceaanplaneet’ Solaris, die in staat blijkt onbewuste angsten en herinneringen te materialiseren; astronaut Kelvin wordt bezocht door zijn vroegere vriendin, die lang geleden zelfmoord heeft gepleegd. Uiteindelijk slaat de complete bemanning aan het hallucineren en raakt de werkelijkheid volledig uit zicht.

Geen flitsende ruimtegevechten
Met ‘Solaris’ begaf Andrej Tarkovski zich op het terrein van de sciencefiction. Geen flitsende ruimtegevechten, maar een meditatie en existentieel drama over menselijkheid en liefde. De regisseur liet de muziek voor zijn psychologische sciencefictionmeesterwerk maken door componist Eduard Artemyev.

Zeer invloedrijk
‘Solaris’, naar het boek van Stanislaw Lem, is zeer invloedrijk gebleken; Steven Soderbergh maakte zelfs nog een remake met George Clooney. De film is vaak omschreven als de Russische variant op Kubricks ‘2001, A Space Odyssey’, maar Tarkovski zelf distantieerde zich van die vergelijking. Ook wilde hij het ‘technische exotisme’ van de traditionele SF vermijden. Componist Eduard Artemyev creëerde een elektronisch muzikaal landschap dat subliem het mysterieuze, amorfe landschap van de planeet Solaris reflecteert.

Deze film is een nieuwe restauratie.

 

Voorstellingen

DELEN: