Sofia

Marokko, Frankrijk, 2018, 80'
Regie : Meryem Benm’Barek
Acteurs : Maha Alemi, Lubna Azabal, Faouzi Bensaïdi

Hoe lang kan een zwangerschap verborgen blijven. De twintigjarige Sofia krijgt plots buikkrampen en wordt met spoed en zonder de familie te informeren door haar nicht Lena naar het ziekenhuis gebracht.Maar daar stuiten de twee al bij de balie op problemen; in Marokko is seks buiten het huwelijk strafbaar. Een bevallende vrouw kan pas in het ziekenhuis worden toegelaten wanneer er een man is die het ongeboren kind erkent.

Er volgen spannende uren. Om de eer van haar familie te redden én uit de gevangenis te blijven, staan Sofia twee dingen te doen: ze moet de vader van haar kind opsporen en zo snel mogelijk met hem trouwen.

In een kalme, onopgesmukte stijl onthult regisseur Meryem Benm’Barek stukje bij beetje de omvang van de sociale krachten die Sofia verdrukken. Klassenverschillen, geschreven en ongeschreven regels, hypocrisie en machtsmisbruik spelen allemaal een rol in dit zelfverzekerde speelfilmdebuut, waarin Sofia meester probeert te blijven over de situatie – met verstrekkende gevolgen.

★★★★ NRC Handelsblad
“Zo goed is de plot rondom een onverwachte zwangerschap opgebouwd, dat je aan het einde nog steeds niet weet door wie je je nu in de luren hebt laten leggen.”

Voorstellingen

DELEN: