SliekerDoks: The Man Who Stole Banksy

Italië, 2018, 93'
Regie : Marco Proserpio
Acteurs : Iggy Pop (stem)

In 2007 gaat Banksy, de anonieme Britse street artist, naar Bethlehem om een statement te maken. Op een muur in Bethlehem wordt een soldaat geschilderd die de papieren van een ezel controleert. De muurschildering wordt door de Palestijnen met grote ergernis bekeken. Walid, een taxichauffeur neemt het initiatief om de schildering uit te zagen en op eBay te koop te zetten.

Wat volgt is een fascinerende tocht van dit grote stuk betonnen kunstwerk van 4 ton. Op transport van het stoffige Bethlehem naar alle gerenommeerde musea over de wereld, bij rijke kunstverzamelaars en uiteindelijk te koop op een kunstveiling. Het is ook het verhaal over de opkomst van street art als nieuwe kunstvorm en het eigendomsrecht. Street artists schilderen op publieke plekken en hebben bijna nooit een identiteit.

Om antwoorden te vinden interviewt filmmaker Proserpio bewoners uit Bethlehem, advocaten, kunstliefhebbers en kunsthandelaren. Hij stuit op een schimmige wereld waar muurkunst te koop wordt aangeboden met een eigen excuus; uit pure commercie, om kunst te bewaren, beroepend op publiek eigendom of is het uiteindelijk toch diefstal?

Street Art in Leeuwarden
Als je meer wil weten over de verhalen achter de prachtige Street Art die je in Leeuwarden kunt vinden, kan je meelopen op onze Leeuwarden Street Art Tour. Wil je zelf op pad check dan de pagina van Street Art Cities Leeuwarden.

 

Voorstellingen

DELEN: