SliekerDoks: Minding the Gap

Verenigde Staten, 2018, 93'
Regie : Bing Liu

Opgroeien op de Amerikaanse rustbeld
‘Minding the Gap’ schetst een actueel en schrijnend beeld van een generatie Amerikanen die vergeten dreigt te worden. Rockford, Illinois ligt in het hart van de zogenaamde Rust Belt. Wie hier opgroeit, wacht een leven van werkeloosheid en armoede, maar drie tieners vinden een uitlaatklep in het skateboarden. Een van hen, Bing Liu, filmt al hun avonturen. Hij legt ook vast hoe ze de volwassenheid in worden gekatapulteerd, inclusief rotbaantjes en baby’s. Jaren later keert Liu terug naar zijn geboorteplaats om te zien wat er van zijn vrienden is geworden. Zijn knap gemonteerde film krijgt een diepere, pijnlijke laag naarmate de regisseur meer van zichzelf blootgeeft.

12 jaar lang gefilmd
Een fenomenale en hartverscheurende film, over drie bijzonder innemende jongens die met vallen en opstaan volwassen worden. Ruim 12 jaar filmde Amerikaans grootste nieuwe filmtalent zichzelf en zijn twee beste vrienden en maakte een van de meest bijzondere, hoogst gewaardeerde en onvergetelijke coming-of age films ooit.

Oscarnominatie en prijzenregen
De documentaire is genomineerd voor de Oscar voor Beste lange documentaire en won al 48 (!) prijzen, waaronder de Speciale Juryprijs tijdens Sundance.

★★★★★ de Volkskrant
“‘Minding the gap’ is een slim opgebouwd, prachtig portret van skateboarders in hedendaags Amerika.”

★★★★★ NRC Handelsblad
“De regisseur sleepte zeer terecht een Oscar-nominatie in de wacht voor zijn ijzersterke documentaire ‘Minding the Gap’: een portret van drie skateboarders en hun trauma’s, dat veel zegt over het Amerika van Trump.”

Op Twitter plaatste regisseur Bing Liu een filmpje die hij maakte op Times Square: let vooral op Obama’s favourite film en vervolgens de big smile van Bing 🙂

 

Voorstellingen

DELEN: