SliekerDoks: Miles Davis – Birth of the Cool

Verenigde Staten, 2019, 115'
Regie : Stanly Nelson

Miles Davis (1926-1991): trompettist, bandleider, innovator. Elegant, intellectueel, ijdel. Ruw, conflictzoekend, controversieel. Prachtig, vurig. Genie. De belichaming van cool. De man met een geluid zo mooi dat het je hart kan breken.

Cultureel icoon
In het leven van Miles Davis stond zijn rusteloze vastberadenheid om grenzen te verleggen en het leven op zijn eigen voorwaarden te leven centraal. Het maakte hem een ​​ster – het maakte hem ook ongelooflijk moeilijk om mee te leven, vooral voor de mensen die het meest van hem hielden. Keer op keer brak Miles met conventies, zowel in de muziek als in het leven – en toen hij dacht dat zijn werk een nieuwe conventie ging vertegenwoordigen, veranderde hij opnieuw. Miles’ moedige veronachtzaming van traditie, zijn heldere visie, zijn niet aflatende drang en constante honger naar nieuwe ervaringen maakten hem een ​​inspiratie voor collega-musici en een cultureel icoon voor generaties luisteraars. Het maakte hem een ​​vernieuwer in muziek – van bebop tot ‘cool jazz’, moderne kwintetten, orkestmuziek, jazzfusion, rock’n’roll en zelfs hiphop.

Nooit eerder vertoond
Met nooit eerder vertoonde archiefbeelden, studio-opnames, interviews met Wayne Shorter, Quincy Jones, Juliette Gréco, Carlos Santana, Marcus Miller en Herbie Hancock en zeldzame foto’s. Miles Davis: Birth of the Cool vertelt het verhaal van een uniek talent en laat de man achter de trompet zien.

★★★★ NRC Handelsblad
“Als er iets is wat de documentaire van Stanley Nelson duidelijk maakt, is het dat Davis’ invloed de jazz ver te boven gaat.” “Deze prima documentaire duidt de muzikale erfenis van trompettist Miles Davis, maar ook zijn invloed als zwart rolmodel en zijn getroebleerde leven.”

Voorstellingen

DELEN: