SliekerDoks: Honeyland

Noord-Macedonië, 2019, 87'
Regie : Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska

Deze film is thuis te zien via Picl

HONEYLAND zien vanaf je eigen bank?

Hoe werkt het?

1. Klik op deze link
2. Reken af (via iDEAL, Creditcard, Paypal of Apple Pay).
3. Start de film, die 48 uur te bekijken is.Visueel verbluffende, poëtische documentaire over bedreigde tradities

Hatidze speurt duizelingwekkend steile bergflanken af op zoek naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. Ze woont in een stenen huisje in Noord-Macedonië, samen met haar zieke moeder. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt. “Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen” – is haar gouden regel. De honing verkoopt ze op een marktje op zo’n vier uur loopafstand. Tot op een dag een rumoerige familie arriveert met een oude caravan, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien, de voorbode voor het naderende einde van Hatidze’s oude leven.

Tamara Kotevska (1993) en Ljubomir Stefanov (1975) filmden drie jaar in het adembenemende gebergte van Noord-Macedonië, en keerden terug met een visueel verbluffende, poëtische documentaire over bedreigde tradities en het broze evenwicht tussen mens en natuur, die een honingzoete indruk achterlaat. Naast 8 internationale awards, bekroond met maar liefst drie prijzen en bedolven onder lovende kritieken op het vermaarde Sundance Festival.

‘Honeyland’ heeft twee Oscarnominaties op zak in de categorieën: Documentary Feature en International Feature Film!

★★★★★ Trouw
“Honeyland is een wonder van een film over de omgang met de natuur en met elkaar. Een verhaal om stevig in je hart te sluiten.”

★★★★ de Volkskrant
“Verbluffend fraai … een bezienswaardigheid. Een prachtig gefilmd volkssprookje.”

Arnon Grunberg in de Volkskrant
“Filmcriticus A.O. Scott noemt in The New York Times de documentaire Honeyland … de beste film van 2019. Hoewel ik lang niet alle films uit 2019 heb gezien, kan ik het alleen met Scott eens zijn.”

Voorstellingen

DELEN: