SliekerDoks: Cold Case Hammarskjöld

België, Denemarken, Noorwegen, Zweden, 2019, 128'
Regie : Mads Brügger

Vliegtuigcrash
In de nacht van 16 september 1961 stort het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld onder verdachte omstandigheden neer in de Britse kolonie Noord-Rhodesië. De Zweedse Hammarskjöld pleitte voor de onafhankelijkheid van Congo en had zich daarmee onpopulair gemaakt bij de koloniale Westerse grootmachten. De crash leidde tot een van de meest mysterieuze moordcomplotten uit de recente geschiedenis.

Onderzoek stuit op verzet en gesloten deuren
Meer dan 50 jaar later gaat de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger (‘The Ambassador’) op onderzoek om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen van deze cold case. Zou Hammarskjöld vermoord zijn door machtige politieke tegenstanders? En wie liet de schoppenaas death card achter op zijn lichaam? Gekleed in een wit safari uniform zoekt de eigenzinnige Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl naar vliegtuigresten, interviewen ze niet eerder gehoorde getuigen en duiken ze in de archieven. Het duo stuit echter op veel verzet en gesloten deuren en belandt in een web van bedrog en verraad. Maar dan komt het tweetal iets op het spoor dat veel groter is dan de moord op een VN-secretaris…

In de spraakmakende documentaire Cold Case Hammarskjöld stuit regisseur Mads Brügger in Afrika op een onthutsend internationaal complot. Maar hoe betrouwbaar is het verhaal?
“Ik dacht meteen: hier zit een geweldige documentaire in!” Lees hier het  interview met filmmaker Mads Brügger over Cold Case Hammarskjöld.

★★★★ VPRO/Cinema.nl
“Deze wonderlijke, alarmerende docu laat veel vragen onbeantwoord, maar is verplichte kost voor liefhebbers van smeuïge, goed gebrachte complottheorieën.”

Voorstellingen

DELEN: