SliekerDoks: Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer

Italië, Rusland, Zweden, 2019, 97'
Regie : Andrej Andrejevitsj Tarkovski

De Russische regisseur Andrej Tarkovski (1932-1986) weidde in interviews graag uit over zijn leven, werk en denkbeelden. Dat materiaal, zowel audio- als filmopnamen, vormt de basis van deze zorgvuldig samengestelde film, gemaakt door zijn zoon.

Tarkovski komt alleen zelf aan het woord en vertelt onder meer over zijn eerste herinnering, het belang van religie en spiritualiteit, filmcritici (die hem niet begrepen, vond hij zelf), over wat cinema onderscheidt van andere kunstvormen, over werken met acteurs en over door hem bewonderde kunstenaars als Shakespeare, Bach en Tolstoj. Maar ook over films maken in de Sovjet-Unie, het omgaan met de autoriteiten, de moeilijke beslissing in het Westen te blijven en de dood.

Verder gaat hij uitgebreid in op films als ‘Solaris’, ‘Stalker’, ‘Nostalghia’ en ‘Het offer’, waar fragmenten van te zien zijn. Oude foto’s en bewegend archiefmateriaal zijn aangevuld met recent gefilmde beelden van plekken in Rusland, Italië en Zweden die belangrijk waren in Tarkovski’s leven, en met gedichten van zijn vader Arseni.

Voorstellingen

DELEN: