SliekerDoks: 100UP

NL, 2020, 93'
Regie : Heddy Honigmann

100-jarigen uit de hele wereld
Filmmaker/regisseur Heddy Honigmann ontmoet een dwarsdoorsnede van opmerkelijke honderdjarigen uit verschillende achtergronden en culturen die nog steeds van het leven genieten. Van muzikanten en advocaten tot dichters en ondernemers. Hoe gaan deze mensen om met ouderdom? Hoe gelukkig zijn ze ondanks fysieke ongemakken en dreigende dood?

Aanstekelijke levensvreugde
Deze 100-jarigen hebben al meer dan een eeuw geleefd en waren getuige van grote historische gebeurtenissen, maar in plaats van in het verleden te blijven hangen, kijken ze vooruit. Met de klok die onverbiddelijk doortikt, houden deze honderdjarigen vast aan het leven, stellen nieuwe doelen met een onverbiddelijke levensvreugde, en weigeren toe te geven aan het verval van hun lichamen. De tijd is zowel hun vijand als hun vriend. Ze hebben ziekten overwonnen, partners verloren en sommigen overleefden zelfs hun eigen kinderen. Toch zijn deze actieve, nieuwsgierige en creatieve 100-plussers verbazingwekkend goed in het starten van elke nieuwe dag.

Humor & wijsheid
100UP mag dan wel een serieuze documentaire zijn over echt oude mensen en een zoektocht naar de geheimen van hun lange levensduur, maar de honderdjarigen zorgen voor een komische noot en zijn slim met alle wijsheid als gevolg. Van de dichter die zijn favoriete gedicht voorleest, tot de vrouw in de tuin die praat over haar meest geliefde bloem of de visser die praat over de geur van de zee waar hij nog steeds elke dag van geniet… 100UP is een kijke in het leven van verschillende boeiende 100-jarigen.

Heddy Honigmann
Heddy Honigmann is sinds 1978 werkzaam en woonachtig in Nederland. Haar oeuvre is omvangrijk en meermaals bekroond. Voor de documentaires ‘Crazy‘ (1999) en ‘Forever‘ (2006) won ze een Gouden Kalf voor beste lange documentaire. ‘Crazy’ won de publieksprijs op IDFA en tevens kreeg zij de Living Legend Award uitgereikt tijdens IDFA. In 2016 kreeg ze de Oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Voorstellingen

DELEN: