SliekerDoks: Heartbound + nagesprek

Denemarken, Nederland, Zweden, 2018, 90'
Regie : Janus Metz, Sine Plambech

Ruim twintig jaar geleden ging Niels als sekstoerist naar Thailand. Maar hij werd verliefd op Sommai. De twee trouwden en Niels nam haar mee naar zijn huis in Jutland. Als een heuse matchmaker haalt Sommai sindsdien landgenotes naar Denemarken, voor de stugge vissers die – net als Niels destijds – geen vrouw kunnen vinden. De makers volgden Sommai en een handvol van haar landgenotes over een periode van tien jaar, en zoomen niet alleen in op hun komst naar Denemarken, maar ook op wat ze hebben achtergelaten in Thailand.

De bekroonde regisseur Janus Metz (‘Borg McEnroe’) en zijn vrouw, de antropologe Sine Plambech, volgden tien jaar lang vier van deze Thais-Deense stellen. Het resultaat is een intieme en aangrijpende kroniek over liefde en romantiek, dromen en tegenslagen, leven en dood en wat het begrip familie in diverse culturen inhoudt.

Gast: Janko Krist
De film wordt ingeleid door filmmaker Janko Krist die in 2012 de Friese documentaire ‘Thai op ‘e Klaai’ heeft gemaakt voor Omrop Fryslân met hetzelfde onderwerp als de film Heartbound, maar dan met Bildts-Thaise stellen. Ook na afloop van de voorstelling is Jako nog aanwezig voor vragen uit de zaal.

Thai op ‘e klaai
Twintig jaar geleden kwam de Thaise Nang Preemuangpak naar Friesland en trouwde met een Bildtse man. In de jaren die volgden, kwamen via Nang, meer Thaise vrouwen naar het Bildt. Ondertussen is er een hele gemeenschap ontstaan ​​van een tiental Thaise vrouwen. Ze zijn nu allemaal getrouwd met ‘Bilkerts’ en er zijn zelfs al Bildts-Thaise kinderen geboren.
Via deze link kunt u de film kijken.

★★★★ de Volkskrant
‘Heartbound blinkt uit in zorgvuldige observaties, een open, nooit veroordelende blik en respect voor zowel het Thaise als Deense perspectief.’

★★★★ NRC Handelsblad
‘Niemand volgde die stille migratie zo langdurig, empathisch en vrij van moralisme als de Deense cineast Janus Metz en zijn echtgenote, de antropoloog Sine Plambech.’

Voorstellingen

DELEN: